door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — De Amerikaanse krant Miami Herald kopte op 14 augustus dat het Haïtiaanse consulaat in Suriname is ontmanteld. Vrijwel alle diplomaten zijn teruggeroepen naar Haïti en twaalf stafmedewerkers zijn met ontslag gestuurd. Josiane (secretaresse), Joáo (chauffeur) en Raynette (oppas) hoorden op die dag ook dat zij waren ontslagen. Echter, zij hebben daarover geen brief ontvangen en zijn ook niet uitbetaald voor de dagen waarop ze wel hebben gewerkt.
Volgens Miami Herald waren er vermoedens dat ambassadepersoneel hand- en spandiensten had verleend bij mensensmokkel uit Haïti. Bovendien had de Franse ambassade in Suriname geklaagd dat er grote groepen Haïtianen vanuit Suriname aankwamen in Frans-Guyana en asiel vroegen.
“Als chauffeur kreeg ik dicht gesealde enveloppen. Ik had geen inzage”
Joáo
Volgens de drie personeelsleden die de Ware Tijd sprak, hadden zij geen bemoeienis met de mensen die de ambassade bezochten. “We praten niet eens creole”, zeggen ze. “Als chauffeur kreeg ik dicht gesealde enveloppen. Ik had geen inzage”, voegt Joáo daaraan toe.
Geen verhoor
“Het ergste is dat we nooit zijn opgeroepen voor verhoor of er is nooit aan ons gezegd dat er een onderzoek loopt en dat we moeten meewerken.” Milton Kensmil, voorlichter van het Korps Politie Suriname, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat het personeel inderdaad nog niet is verhoord. “En wij kunnen nog niet spreken van mensensmokkel. Het onderzoek loopt via het Openbaar Ministerie en de lijst met personeelsleden, die moeten worden verhoord, is al naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is de weg die moet worden bewandeld”, legt de politiewoordvoerder uit.
De groep die met ontslag is gestuurd, bestond uit dertien man, zeggen Josiane, Joáo en Raynette tegen de krant. “We hebben toen brieven gericht aan de leiding van het consulaat dat maar twee dagen gesloten was na 14 augustus. Maar we hebben geen reactie gehad. Pas aan het einde van augustus hebben ze ons gevraagd of we akkoord zouden gaan met twee maanden salaris. Maar dat wilden we niet”, zegt het trio.
Ze hadden ook recht op overuren en vakantiedagen die ze tot hun ontslag maar niet konden ontvangen. “Het werd op de lange baan geschoven.” De drie besloten een advocaat in de arm te nemen om het arbeidsgeschil aan te vechten nadat ze hadden geïnformeerd bij Arbeidsinspectie.
“Daar bleek dat het Haïtiaanse consulaat eerst een vergunning zou moeten hebben om ons met ontslag te kunnen sturen. Dat hadden ze niet aangevraagd. Maar als reactie op een brief vanuit Arbeid gaf het consulaat door dat deze handeling valt binnen de diplomatieke immuniteit en dat het daarop niet zou reageren”, zegt Josiane. Maar ze hadden wel een contract met daarin alles vermeld waarop ze recht hebben.
Comparitie mislukt
Op een gegeven moment bood het consulaat zes medewerkers (uit de groep van dertien) die van Haïtiaanse komaf waren, hun baan weer aan. “Maar dat was misschien om ze te weerhouden om mee te doen met de rechtszaak. Ze hebben een maand gewerkt, want toen hun contract ten einde was in september is het niet verlengd.” Volgens de groep hebben deze zes medewerkers ook geen salaris gehad.
Uiteindelijk heeft de rechter comparitie gelast voor wat het arbeidsgeschil betreft, maar onderling kon geen overeenstemming worden bereikt. “Wij willen ook dat onze naam wordt gezuiverd. Wij weten niets van mensensmokkel. Ik durf nu nergens te solliciteren en te vermelden op mijn CV waar ik heb gewerkt”, zegt Josiane verbolgen.
De krant heeft contact gezocht met de advocaat van Josiane, Joáo en Raynette. Hij wilde alleen bevestigen dat er een rechtszaak loopt. “Ik geef geen reactie, omdat de zaak nog bij de rechter is, er is nog geen uiteindelijk vonnis.”
- Feestelijke afsluiting toerismetraining ‘Empowering Indigen…..
- Wapenvoorraad uit Suriname in beslag genomen aan boord schi…..
- Rotary Club Paramaribo verbetert levenskwaliteit ouderen me…..
- Orkaan Rafael teistert Cuba en stort het eiland in het donk…..
- Politie treft menselijke resten aan in Waldeck..
- Social Media Conference Suriname: Verfijnen van online stra…..
- OKB- vertegenwoordigers aanwezig bij Amerikaanse verkiezing…..
- Social Media Conference helpt bedrijven hun online strategi…..
- DNA nog steeds niet op een lijn over financiële voorziening…..
- ZÓCALO, solo-expositie van beeldend kunstenaar Miguel Keerv…..
- Landbouwers willen een dependance van CELOS..
- Voorbereidingen implementatie Wet Industriële Hennepteelt i…..
- Energietransitie in Suriname: ‘Geen aantrekkelijke invester…..
- Surinaamse CEO’s benadrukken belang sociale media in bedrij…..
- ‘Wi Sa Strei’: Leerkrachten benadeeld bij salar…..
- Twee leden OKB aanwezig bij verkiezingen Amerika..
- Hofwijks heeft geen hoge dunk van huidige coalitie..
- ECD sluit 4 supermarkten wegens prijsopdrijving, geen prijs…..
- MP onderricht om vervalste documenten te achterhalen..
- Vandaag gedeeltelijk bewolkt..
- Arbeiders FAI Nickerie in opstand..