PARAMARIBO – In De Nationale Assemblee (DNA) is er met afkeuring gereageerd op het besluit van de regering om het staatsbesluit voor grondconversie uit te breiden van 2.500 vierkante meter naar 2 hectare. Dit besluit valt slecht bij verschillende parlementariërs, vooral omdat de Wet Grondconversie nog in behandeling is bij DNA. De aanhoudende meningsverschillen over het omzetten van grote stukken staatsgrond naar eigendomstitel heeft eerder geleid tot uitstel van de behandeling van deze wet. De oppositiepartijen BEP en NDP uiten stevige kritiek op de regering, en ook binnen coalitiepartij ABOP klinkt ontevredenheid.
President Chandrikapersad Santokhi beroept zich op de landsverordening, die hem de ruimte zou bieden om dit besluit te nemen. De oppositie beschuldigt hem echter van minachting van het parlement. “Het kan passen binnen wet en recht, maar soms kan het onethisch, immoreel en onmaatschappelijk zijn”, stelt BEP-fractieleider Ronnie Asabina. Hij doet een beroep op parlementsvoorzitter Marinus Bee om de Wet Grondconversie zo snel mogelijk terug op de agenda te plaatsen. Bee had de behandeling destijds opgeschort met de bedoeling de wet samen met de regering af te stemmen op de wensen vanuit het parlement. “Terwijl DNA ermee bezig is, sluipt de president naar zijn kabinet om samen met zijn regering een staatsbesluit te maken”, merkt Melvin Bouva (NDP) kritisch op. Edgar Sampie (ABOP) noemt het besluit “een onverwachte verrassing”.
Naast het staatsbesluit zelf, roept vooral het voornemen om gronden tot 2 hectare om te zetten naar eigendomstitels vragen op. Asabina stelt dat dit vooral in het belang is van kapitaalkrachtigen, grootgrondbezitters en buitenlandse partijen. Tot nu toe zijn er al ongeveer vierduizend conversies uitgevoerd, waarvan veel naar rechtspersonen. Parlementariërs waarschuwen dat buitenlanders via stichtingen alsnog landeigenaar worden in Suriname, ondanks een wettelijk verbod hierop. “Onze gronden worden uitverkocht”, zegt Asabina. “Het gaat niet om burgers, maar om stichtingen. Het zijn merendeels buitenlanders. We houden uitverkoop van onze gronden”, aldus de BEP-leider…[+]
- Column: Okro supu gaat niet helpen om BiZa te krijgen..
- Klassiek orkest Holland Baroque geeft spectaculair optreden…..
- ‘Torarica Long Stay-appartementen belangrijke stap in uitbr…..
- Nain moet Somohardjo vervangen..
- Van Charante: ‘Investeren in welzijn en ontwikkeling van me…..
- Gajadien: Instabiele koers zal succes programma IMF teniet …..
- Diabetes Vereniging Suriname viert 20-jarig jubileum en zoe…..
- Chili neemt actie om gigantische woestijngeogliefen te besc…..
- Brunswijk houdt samenleving iets anders voor dan enkele jar…..
- Solide’ Zverev verslaat Rublev in straight sets op AT…..
- Schitterend optreden Holland Baroque en School voor Jong Ta…..
- Green Heritage Fund lanceert project om vervuiling Caribisc…..
- EBS-bond roept leden weer op voorspoedvergadering..
- Woordenwisseling eindigt in vechtpartij met dodelijke afloo…..
- Zaak Doksenclub eind november weer bij de rechter..
- Finabank organiseert financiële inclusiesessie voor AdeKUS-…..
- VSB en ASFA zetten eerste stap naar een Verenigd Surinaams …..
- Medewerkers PCS blij met uitbetaling 15 procent loonsverhog…..
- Moordverdachte Anton Dragtenweg ingerekend..
- Verdere behandeling hoger beroep Adhin 17 december..
- AW en J lanceert trainingsprogramma’s voor betere aansluiti…..