PARAMARIBO – In De Nationale Assemblee (DNA) is er met afkeuring gereageerd op het besluit van de regering om het staatsbesluit voor grondconversie uit te breiden van 2.500 vierkante meter naar 2 hectare. Dit besluit valt slecht bij verschillende parlementariërs, vooral omdat de Wet Grondconversie nog in behandeling is bij DNA. De aanhoudende meningsverschillen over het omzetten van grote stukken staatsgrond naar eigendomstitel heeft eerder geleid tot uitstel van de behandeling van deze wet. De oppositiepartijen BEP en NDP uiten stevige kritiek op de regering, en ook binnen coalitiepartij ABOP klinkt ontevredenheid.
President Chandrikapersad Santokhi beroept zich op de landsverordening, die hem de ruimte zou bieden om dit besluit te nemen. De oppositie beschuldigt hem echter van minachting van het parlement. “Het kan passen binnen wet en recht, maar soms kan het onethisch, immoreel en onmaatschappelijk zijn”, stelt BEP-fractieleider Ronnie Asabina. Hij doet een beroep op parlementsvoorzitter Marinus Bee om de Wet Grondconversie zo snel mogelijk terug op de agenda te plaatsen. Bee had de behandeling destijds opgeschort met de bedoeling de wet samen met de regering af te stemmen op de wensen vanuit het parlement. “Terwijl DNA ermee bezig is, sluipt de president naar zijn kabinet om samen met zijn regering een staatsbesluit te maken”, merkt Melvin Bouva (NDP) kritisch op. Edgar Sampie (ABOP) noemt het besluit “een onverwachte verrassing”.
Naast het staatsbesluit zelf, roept vooral het voornemen om gronden tot 2 hectare om te zetten naar eigendomstitels vragen op. Asabina stelt dat dit vooral in het belang is van kapitaalkrachtigen, grootgrondbezitters en buitenlandse partijen. Tot nu toe zijn er al ongeveer vierduizend conversies uitgevoerd, waarvan veel naar rechtspersonen. Parlementariërs waarschuwen dat buitenlanders via stichtingen alsnog landeigenaar worden in Suriname, ondanks een wettelijk verbod hierop. “Onze gronden worden uitverkocht”, zegt Asabina. “Het gaat niet om burgers, maar om stichtingen. Het zijn merendeels buitenlanders. We houden uitverkoop van onze gronden”, aldus de BEP-leider…[+]
- Minister Mac Andrew staat open voor functie Biza-minister..
- VES-voorzitter geeft vorige regering schuld van gang naar I…..
- Regering vraagt DNA extra SRD 800 miljoen op begroting 2024..
- Inheems Kollectief eist vrijlating zes inheemse mannen..
- Huize Prinses Margriet bestaat dit jaar 55 jaar..
- Uitbetaling vakantiejobbers AWJ in volle gang..
- Wijziging grondconversiebesluit ‘bullebak’ naar parleme…..
- Koele ochtend, heldere nacht..
- Ook Inheemsen en Afro-Surinamers komen in verzoeningsproces…..
- Redlac milieufondsen streven naar 30 procent natuurbehoud 2…..
- Voedseltekort voor bewoners Kawemhakan en Kumakapan door dr…..
- Elon Musk heeft gesprek met Iraanse VN-ambassadeur..
- Eugene Johan Alexander Olf (72) Amsterdam 13-11-2024..
- Etirre Stanley (84) Paramaribo 10-11-2024..
- Europese aannemers voor GranMorgu-project in Blok 58..
- Economische ontwikkeling vereist beroepsonderwijs dat is a…..
- Lichte buien in kustgebied en binnenland..
- VS helpt met apparaten voor ballistisch onderzoek..
- Salarisverhoging belangrijkste reden aanvullende begroting..
- Surinaamse samenleving moet belang van ‘Corantijnbrug’ bena…..
- ‘Als ik het volkslied hoor is het ‘Gro Skin’’..