Binnen het Korps Politie Suriname (KPS) is onrust ontstaan na het besluit van minister Kenneth Amoksi om een groep politieambtenaren vervroegd te bevorderen van brigadier naar majoor. De korpsleiding stelt dat dit besluit indruist tegen eerder gemaakte afspraken en dat de gebruikelijke procedure niet is gevolgd.
Volgens Revelino Eijk, de nieuwe voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), is er een spoedvergadering belegd naar aanleiding van beschuldigingen dat de korpsleiding het gezag van de minister zou ondermijnen. Tijdens een persconferentie benadrukte Eijk dat de korpsleiding juist duidelijkheid wilde over de gang van zaken rondom de bevorderingen.
Afspraken genegeerdDe korpsleiding had eerder aangegeven dat het niet wenselijk was om de betrokken groep al te bevorderen. Er zou consensus zijn bereikt tussen de korpsleiding, minister Amoksi én president Chan Santokhi dat de bevorderingen pas zouden plaatsvinden nadat de ambtenaren in augustus hun kaderopleiding hebben afgerond. Daarbij werd ook in ogenschouw genomen dat deze groep nog maar drie jaar geleden een bevordering had gekregen.
Toen de betrokken ambtenaren lucht kregen van een mogelijke vertraging, voelden zij zich benadeeld en namen contact op met de president en zijn veiligheidsadviseur. Uiteindelijk werden zij verwezen naar de minister, die vervolgens eenzijdig besloot de bevorderingen door te voeren via een beschikking.
Technische richtlijnen overschredenDe beslissing van de minister leidde tot grote verontwaardiging binnen het korps. De korpsleiding stuurde een schriftelijk bezwaar naar de minister, maar kreeg daarop geen reactie.
Na intern overleg werd besloten de bevorderingen alsnog door te voeren, maar onder nadrukkelijke vermelding dat dit buiten de gebruikelijke technische en procedurele richtlijnen van het KPS is gebeurd. Volgens de korpschef ligt de verantwoordelijkheid hiervoor volledig bij de minister.
Eijk gaf aan dat er binnen het korps al langer wordt gewerkt aan het rechtzetten van scheefgroei, in samenwerking met de afdeling HRM en het directoraat Beleidsvoorbereiding en Beheer. Hij benadrukt dat de korpsleiding geen intentie heeft om bevorderingen tegen te werken, maar dat de reguliere route – met een voordracht, raadsvoorstel, behandeling in de Raad van Ministers en financieringsvrijgave – in dit geval is overgeslagen.
Mogelijke gevolgen voor ambtenarenVolgens Eijk kunnen de betrokken ambtenaren nadeel ondervinden van deze onconventionele gang van zaken. Zo is het mogelijk dat hun financiële tegemoetkomingen vertraging oplopen, omdat de middelen nog niet formeel zijn goedgekeurd.
De SPB roept op tot herstel van ordentelijke besluitvorming binnen het korps en vraagt de autoriteiten om zorgvuldigheid te betrachten bij personeelsaangelegenheden. “We willen dat dit in de toekomst via de juiste kanalen verloopt,” aldus Eijk.
- Gewapende beroving bij Carolinakreek: sieraden en geld buit…..
- Suriname als eerste Amazone-land malariavrij verklaard door…..
- Snelle groei door vrouwen geleide bedrijven binnen SURGE Pr…..
- Brunswijk in politiek dilemma: Tussen ambitie, realiteit en…..
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO..
- Nieuw parlement..
- Zwaargewonde bij gewapende goudroof in Brokopondo; slachtof…..
- Gewapende overval in Balingsula..
- Slachtoffer kritiek na gewapende overval Balingsula..
- President en vicepresident Suriname worden gekozen op 6 jul…..
- Wan Okasi-voorzitter Koendjbiharie: “Nieuwe regering moet g…..
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli..
- Vijftien jaar cel voor doden van Rishi Parmesar in Suriname..
- Adelante organiseert twee in één U16-meisjes basketbalactiv…..
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels..
- Santokhi feliciteert NDP en overlegt met Simons over soepel…..
- PUINZOOI..
- Acht ministers uit kabinet-Santokhi/Brunswijk beëdigd tot a…..
- Ramsaran: “PL-beleid moet garanderen dat niemand achterblij…..
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en recht…..
- Gewapende overval in Balingsula: daders nog voortvluchtig..