Binnen het Korps Politie Suriname (KPS) is onrust ontstaan na het besluit van minister Kenneth Amoksi om een groep politieambtenaren vervroegd te bevorderen van brigadier naar majoor. De korpsleiding stelt dat dit besluit indruist tegen eerder gemaakte afspraken en dat de gebruikelijke procedure niet is gevolgd.
Volgens Revelino Eijk, de nieuwe voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), is er een spoedvergadering belegd naar aanleiding van beschuldigingen dat de korpsleiding het gezag van de minister zou ondermijnen. Tijdens een persconferentie benadrukte Eijk dat de korpsleiding juist duidelijkheid wilde over de gang van zaken rondom de bevorderingen.
Afspraken genegeerdDe korpsleiding had eerder aangegeven dat het niet wenselijk was om de betrokken groep al te bevorderen. Er zou consensus zijn bereikt tussen de korpsleiding, minister Amoksi én president Chan Santokhi dat de bevorderingen pas zouden plaatsvinden nadat de ambtenaren in augustus hun kaderopleiding hebben afgerond. Daarbij werd ook in ogenschouw genomen dat deze groep nog maar drie jaar geleden een bevordering had gekregen.
Toen de betrokken ambtenaren lucht kregen van een mogelijke vertraging, voelden zij zich benadeeld en namen contact op met de president en zijn veiligheidsadviseur. Uiteindelijk werden zij verwezen naar de minister, die vervolgens eenzijdig besloot de bevorderingen door te voeren via een beschikking.
Technische richtlijnen overschredenDe beslissing van de minister leidde tot grote verontwaardiging binnen het korps. De korpsleiding stuurde een schriftelijk bezwaar naar de minister, maar kreeg daarop geen reactie.
Na intern overleg werd besloten de bevorderingen alsnog door te voeren, maar onder nadrukkelijke vermelding dat dit buiten de gebruikelijke technische en procedurele richtlijnen van het KPS is gebeurd. Volgens de korpschef ligt de verantwoordelijkheid hiervoor volledig bij de minister.
Eijk gaf aan dat er binnen het korps al langer wordt gewerkt aan het rechtzetten van scheefgroei, in samenwerking met de afdeling HRM en het directoraat Beleidsvoorbereiding en Beheer. Hij benadrukt dat de korpsleiding geen intentie heeft om bevorderingen tegen te werken, maar dat de reguliere route – met een voordracht, raadsvoorstel, behandeling in de Raad van Ministers en financieringsvrijgave – in dit geval is overgeslagen.
Mogelijke gevolgen voor ambtenarenVolgens Eijk kunnen de betrokken ambtenaren nadeel ondervinden van deze onconventionele gang van zaken. Zo is het mogelijk dat hun financiële tegemoetkomingen vertraging oplopen, omdat de middelen nog niet formeel zijn goedgekeurd.
De SPB roept op tot herstel van ordentelijke besluitvorming binnen het korps en vraagt de autoriteiten om zorgvuldigheid te betrachten bij personeelsaangelegenheden. “We willen dat dit in de toekomst via de juiste kanalen verloopt,” aldus Eijk.
- President ontvangt boek ‘Een gestolen toekomst’..
- Real Sranang viert 65-jarig bestaan ook in Suriname..
- Simons vreest verkiezing in Verenigde Volksvergadering niet…..
- Ex werknemer in verzekering gesteld ter zake verduistering..
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije..
- Concept Braziliaanse Conexsus uitgerold in Suriname: Ecosys…..
- MAS-directeur Michel Amafo: “Surinamers moeten bewust kieze…..
- Bewustwording over klimaatfinanciering essentieel voor klim…..
- Suriname neemt deel aan World Expo 2025 in Japan..
- Missverkiezingen verenigen zich..
- Momenten van zon, maar ook onweersbuien..
- Simons: iedereen is welkom om te helpen..
- Torenhoge schuld IOL bij Telesur voor een deel afgelost..
- Militanten ontvoeren 120 kinderen in Mozambique..
- Drie leden ‘witte handschoenen-bende’ gearresteerd na auto-…..
- Beperkt effect VS-bombardement op Iraanse nucleaire sites..