Onlinefotogalerie toont schoonheid Suriname

29/03/2021 22:44 – Audry Wajwakana

De ‘Boto’, waar een man een relaxed moment heeft in zijn korjaal, is geschoten door kunstgraaf Coco Duivenvoorde, de eerste vrouwelijke graaf die is aangesloten bij de online galerie +597 Photopgrapy.- : Coco Duivenvoorde  
PARAMARIBO – grafie wordt in Suriname nog onvoldoende als kunstvorm beschouwd. Hierin probeert Chantal Kartaram (46) met de onlinegalerie +597 Photography verandering in te brengen. Op de website toont ze Surinaamse grafiekunstwerken van hoge kwaliteit die door lokale grafen zijn geschoten.
Met dit concept richt ze zich vooral op de Surinamers in diaspora, die vaak een vertekend beeld hebben over Suriname. “Met de geselecteerde ’s toon ik door mijn ogen het paradijs in Suriname zoals ik die ervaar”, zegt de ondernemer in gesprek met de Ware Tijd. De onlinegalerie is ze in 2019 begonnen en nu is ze zo ver om naast het commerciële ook educatieve projecten met kunstgrafie uit te voeren.
De in Suriname geboren Kartaram was twee jaar oud toen haar ouders naar Nederland verhuisden. Hoewel ze bijna haar hele leven in Nederland heeft gewoond, is haar liefde voor haar geboorteland altijd gebleven. “Ik was er vaak op vakantie en ik zei altijd dat ik weer terug wilde om er te komen wonen. Als ik dat zei vroeg men me ook wat ik daar ga doen. Dat heeft me altijd een beetje tegengehouden tot ik vier jaar geleden besloot om het gewoon te doen. Later als ik oud ben, wilde ik geen spijt hebben dat ik het niet heb gedaan.” Vier jaar geleden is ze dus geremigreerd en ze denkt er niet aan terug te gaan. “Suriname is zo gezond voor mij. Als ik in Nederland aankom, doe ik alles sneller, terwijl hier je gedwongen wordt om rust te nemen”, zegt ze.
De oprichtster van +597 Photography is marketing professional uit de reclamewereld, waar ze ook een passie heeft voor grafie. “Niet zo zeer het graferen, maar wel waar ik talent kan herkennen”, zegt ze. Die heeft ze in haar bijna twintig jaar werkervaring opgedaan bij internationale reclamebureaus, waar ze diverse grafieprojecten heeft geleid. Ze heeft gewerkt met onder anderen Jimmy Nelson, een bekende internationale graaf.
Kartaram besloot beide passies, wonen in Suriname en grafie, te combineren. Het idee is ontstaan toen ze de werken van Achmed Peroti, één van de eerste grafen die ze benaderde, zag. “Hij maakt zulke goede ‘s, waarvan ik vond dat meer mensen ervan moeten genieten dan alleen hij of ik”, zegt Kartaram.
Met de onlinegalerie wil ze niet alleen de schoonheid van Suriname tonen, maar ook talentvolle kunstgrafen een platform bieden. Ze begon eerst met de werken van Peroti, Dion C. Howard en Harvey Lisse te tonen. Daarna werd Fabian Vas toegevoegd en dit jaar hebben Rafael Jantz en Coco Duivenvoorde zich aangesloten. Duivenvoorde woont sinds 2018 in Suriname en is de eerste vrouwelijke graaf en beeldend kunstenaar tussen de mannen.
Met de landencode van Suriname, +597, toont Kartaram, als curator, de werken van de zes grafen elk met hun eigen kenmerkende stijl. Peroti maakt ’s over de houten binnenstad en natuurlandschap, Howard heeft een cinematografische stijl, Vas is gespecialiseerd in natuur’s met drone gemaakt en Jantz doet veel documentaire werk. Lisse is benaderd vanwege zijn prachtige zwart wit ’s en Duivenvoorde vanwege haar cultuur en erfgoedstijl. Degrafen zijn allen persoonlijk benaderd en hun werken zorgvuldig geselecteerd door de oprichter. De bestelde kunst’s worden op 220 gram papier gedrukt. “Dit is de hoogste kwaliteit papier, gegarandeerd lifetime”, zegt Kartaram. Er wordt plexiglas over de gedaan.
De ondernemer is samen met Duivenvoorde bezig de +567 Photography Foundation op te zetten, waarbij ze zich naast het commerciële wil gaan richten om kunstgrafie in Suriname een groter podium te geven met educatieve projecten. “Ik denk dat niet veel mensen nog ervan bewust zijn dat grafie ook erfgoed vastlegt. Er zijn nog zoveel dingen hier in Suriname die gaan verdwijnen en met grafie leg je dat vast voor de toekomstige generaties, zodat ze ernaar terug kunnen kijken. Precies zoals je in een oud album bladert en ziet hoe Paramaribo er vroeger uitzag. Als die ’s er niet waren geweest wisten we dat nu niet.” Kartaram is ervan overtuigd dat ook Suriname meer potentie heeft als afzetmarkt, die de lokale grafen meer kansen biedt.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname