Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Er is veel ruis omtrent het tienjarige basisonderwijs. Het is nieuw dus niet een ieder is het ermee eens maar er heerst ook veel onwetendheid. Het Ministerie van Onderwijs wil alles dat tot nu toe onduidelijk is voor de gemeenschap omtrent de tienjarige basisschool verduidelijken.” Zo vertelt Latoya Baarh, consultant vanuit Stichting Creative Kids, op het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het ministerie is daarom op 1 september begonnen met een campagne waarbij via zijn officiële sociale media kanalen met tips, weetjes en posters de samenleving informeert. Maar om vooral interactief te zijn met de gemeenschap is er volgens Baarh ook voor gekozen om informatiebijeenkomsten te houden in alle tien districten. Ze is samen met Dino Kappel van Kappel Productions verantwoordelijk voor de campagne.
BijeenkomstenDe eerste bijeenkomst was op vrijdag 18 oktober in Sana Budaya in Paramaribo Noord met zo’n honderd ouders, leerlingen en leerkrachten. De directeur van het Algemeen Vormend Onderwijs Helima Poese en haar team hebben de aanwezigen informatie gegeven. Onder meer is gesproken over het doel van het tienjarige basisonderwijs, waarom hiervoor is gekozen in plaats van de achtjarige te behouden, waarom de toets in het achtste leerjaar meer bekend als de zesde klas er niet meer is en waarvoor de peilingtoetsen zijn.
‘Wij richten ons op een groter bereik van die informatie en daarom zullen we niet alleen de tien districten bezoeken maar ook de informatie vertalen naar de taal die de mensen beheersen’
Latoya Baarh
“Wij richten ons op een groter bereik van die informatie en daarom zullen we niet alleen de tien districten bezoeken maar ook de informatie vertalen naar de taal die de mensen beheersen”, zegt Baarh. Zo wordt bijvoorbeeld de informatie vertaald naar het Hindi, Aukaans en Saramacaans. “In de randdistricten waar men vooral het Nederlands en Sranantongo gebruikt kunnen wij dat zelf brengen maar in de andere districten willen we ook met een tolk werken die bijvoorbeeld voor ons kan vertalen naar de Inheemse talen. Het is de bedoeling dat ook de filmpjes die op sociale media komen worden vertaald.”
PlatformDe eerstvolgende infobijeenkomst is het Zuiden van Paramaribo, in het Lalla Rookh gebouw vandaag (maandag) om zes uur ‘s avonds. In november en december volgen Wanica, Saramacca, Coronie, Nickerie en Commewijne. Het volgend jaar zijn Para, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini aan de beurt. “Maak gebruik van de gelegenheid om een open dialoog te hebben met het Ministerie van Onderwijs. Wij bieden u een platform waarbij zowel het ministerie als ouders, leerlingen en leerkrachten bij elkaar komen”, roept Baarh de samenleving op. Zij hoopt dat de informatie op sociale media en de informatiebijeenkomsten ertoe zullen bijdragen dat het voor iedereenduidelijk zal zijn waar het ministerie naartoe wil. De data voor de verschillende bijeenkomsten zullen dan ook op de sociale mediakanalen van het ministerie bekend worden gemaakt.-.
- Brunswijk stelt focus op gebrekkige middelen en omstandighe…..
- Suriname ook present op Nicaragua Diseña 2024..
- Gummels: ‘elk huishouden zou moeten betalen voor vuilophaal…..
- George Inge vereeuwigd in boek ‘George Jazzcafé. Een Arnhem…..
- Bouva uit de zaal gezet na ergernis over kwestie vuilophaal..
- Ingrid Bouterse moet in eigen omgeving zoeken naar de defin…..
- NDP-fractie belet politie Bouva uit zaal te zetten..
- Naim Qassem nieuwe Hezbollah-leider..
- Schoon drinkwater voor Witagron..
- Garbage collection halted again..
- Bouterse kan gratieverzoek indienen..
- MMC krijgt duurzame apparatuur..
- Importeurs zijn geen criminelen..
- Saya: “A vrouw e lei”..
- Man beschoten, mishandeld en beroofd..
- Dorp Witagron beschikt over schoon drinkwater..
- Nieuw prijsaanduidingsbesluit vanaf 1 november effectief in…..
- NDP-parlementariër Melvin Bouva uit DNA-vergaderzaal gezet..
- Wet Spaar- en Stabillisatiefonds wordt gewijzigd: ‘Ook zorg…..
- Ministerie Juspol doet onderzoek naar mishandeling in celle…..
- Huisvuil zal voorlopig blijven liggen..