PARAMARIBO — Uit een survey onder ondernemers in Suriname blijkt dat ruim 70 procent van de leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt dat corruptie en informele praktijken de grootste negatieve impact hebben op het zakendoen in het land. Daarnaast is het verkrijgen van passende financiering een drempel bij de ontwikkeling van hun bedrijven.
Het onderzoek laat ook zien dat 75 procent van de respondenten het overheidsbeleid ter stimulering van de particuliere sector als slecht of zeer slecht ervaren. Het overheidsbeleid ter bescherming van de lokale producenten wordt als “ineffectief” beschreven.
“Een verbeterd ondernemingsklimaat biedt voordelen voor de gehele samenleving: stabielere inkomens en voor alle Surinamers een verhoogde levenskwaliteit”
Duidelijk wordt gemaakt dat Suriname kampt met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van ondernemerschap en economische groei. Op de verouderde internationale ranglijst voor Ease of Doing Business van 190 landen wordt de 162ste plek bezet. Volgens de VSB wordt deze lage positie onder meer veroorzaakt door factoren als complexe regelgeving, beperkte toegang tot financiering, trage juridische processen, beperkte bescherming van kleine aandeelhouders, een beperkte infrastructuur en een mismatch tussen het onderwijs en de behoeften van de arbeidsmarkt.
Verbeterpunten
Tijdens de survey hebben ondernemers als verbeterpunten onder meer genoemd aanpak corruptie en informele praktijken, duidelijke stimulerende maatregelen ter bevordering van de bedrijfsactiviteiten, vereenvoudiging van wet- en regelgeving, het ontwikkelen van nieuwe financieringsmodellen die bijdragen aan economische ontwikkeling en zorgdragen dat de utiliteitsbedrijven hun huidige servicelevel kunnen verhogen. “Deze maatregelen zouden volgens de respondenten een directe en positieve impact hebben op het ondernemingsklimaat.”
Een verbeterd ondernemingsklimaat wordt essentieel genoemd voor economische groei, werkgelegenheid en maatschappelijke vooruitgang. “Het biedt voordelen voor de gehele samenleving: stabielere inkomens en voor alle Surinamers een verhoogde levenskwaliteit.”
De VSB benadrukt dat ondanks de uitdagingen het toekomstperspectief van ondernemers “gematigd positief” is. “Een groot deel is neutraal tot optimistisch over de toekomst van hun bedrijf in Suriname. Dit suggereert dat er nog steeds vertrouwen is in de groeimogelijkheden, mits de juiste maatregelen worden genomen.”
Paneldiscussie
In haar jongste Nieuwslijn schrijft de VSB dat de ondernemers een kritisch licht werpen op de uitdagingen waarmee bedrijven momenteel worden geconfronteerd. Mede daarom wordt er vrijdag een paneldiscussie gehouden over de ‘Ease of Doing Business in Suriname’, wat de vereniging één van de meest urgente economische vraagstukken van dit moment noemt. Experts, ondernemers en beleidsmakers zullen samen bespreken hoe Suriname een duurzaam en toekomstgericht ondernemingsklimaat kan realiseren.
De inleider is Roger Hogenboom, terwijl het panel wordt gevormd door Steven Debipersad, Wilgo Bilkerdijk, Winston Ramautarsing, Susan Bansropansingh en Kathleen Healy. “Zij zullen niet alleen de uitdagingen belichten, maar ook oplossingsgerichte perspectieven bieden”, aldus de VSB. Opgemerkt wordt dat deelnemers de kans zullen krijgen om actief mee te denken en bij te dragen aan strategieën die impact hebben op de economische toekomst van Suriname.
- NDP ontkent speculaties over samenwerking met VHP..
- Elektrificatie transportsector kans voor afname uitstoot br…..
- Tsang kritisch over royement bij terugroeping..
- Weinig kans voor initiatiefwet ‘Landelijk Stembureau&…..
- Plantgezondheid versterkt met Nederlandse expertise..
- EZ en AdeKUS werken aan Innovatie Centrum en FabLab..
- Modetechnoloog zet lokaal modetalent in de schijnwerpers..
- Volksgezondheid doneert medische hulpmiddelen aan RGD en Me…..
- Anupkumar Moti vermoord..
- Diagnostiek trainingen voor inspecteurs om controle van pla…..
- VHP Gendercommissie wil meer vrouwelijke participatie in po…..
- Eerstelijnszorg krijgt impuls, medische verbruiksartikelen …..
- Pilot minOWC vervolgstudie kinderen met gehoorbeperking..
- Ketura Margaret aast op volleybalkampioenschap in Griekenla…..
- EZ en AdeKUS bundelen krachten voor Innovatie Centrum Surin…..
- Leerlingen met gehoorbeperking krijgen kans verder te stude…..
- Marjorie Berenstein..
- Staatsbesluit en raadsvoorstel institutionalisering Loonraa…..
- ECD blijft overtredingen tegenkomen bij supermarkten..
- ECD-controle stuit op onjuiste kassasystemen en gewicht van…..
- Open brief aan de regering en het Onafhankelijk Kiesbureau …..