Het historische onderzoek naar de betrokkenheid van Drenthe bij het slavernijverleden is afgerond en werd gepresenteerd op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 wordt herdacht. Het onderzoek bracht meer dan 500 namen aan het licht van mensen die direct of indirect verbonden waren met slavernij, aldus bericht RTV Drenthe. Hieronder volgen de belangrijkste bevindingen:
Na de afschaffing van de slavernij ontvingen 23 Drentenaren compensatie voor inkomensverlies, waarvan de meesten uit Assen kwamen.
Daarnaast werden 480 namen gevonden van Drenten die werkten voor de VOC, waarbij slavenhandel een integraal onderdeel van hun activiteiten was.
Een document uit 1835 over plantage De Peperpot in Suriname behandelde slaven als “bedrijfsinventaris”, waarbij ze werden aangeduid als “hoofden” of “veldnegers” zonder hun namen te vermelden. Dit onderstreept de ontmenselijking van tot slaaf gemaakten.
Van den Bosch, oprichter van de Koloniën van Weldadigheid, paste zijn kennis van slavernij uit Java toe in Drenthe, met methoden van onderdrukking en exploitatie.
Lucas Oldenhuis Gratama was een prominent tegenstander van slavernij en sloot zich aan bij een anti-slavernijvereniging. Zijn huis in Assen, het Gratama-huis, staat nog steeds.
Leemtes in het onderzoek
Er is weinig informatie gevonden over de tot slaaf gemaakten zelf en hun nazaten, wat het eenzijdige perspectief van de historische bronnen weerspiegelt. De onderzoekers hopen dat toekomstige methoden hier verandering in kunnen brengen.
VervolgstappenDe resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het Drents Archief, inclusief een gids voor verder onderzoek. Dit project markeert een belangrijke stap in het belichten van Drenthes rol in het slavernijverleden en biedt aanknopingspunten voor verdere verdieping. (Bron foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
- WAPENS IN KINDERHANDEN, EEN GENERATIE IN ERNSTIG VERVAL..
- Ruimtes STVS overhoop gehaald bij inbraak; niets meegenomen..
- Hypocriet..
- Witgelakte Toyota Platz volledig uitgebrand in Paramaribo: …..
- Pakistan nomineert Trump voor Nobelprijs voor Vrede 2026..
- Arbeid als motor van onze ontwikkeling..
- Man steelt winnende Suribet-coupon van SRD 70.000 uit sport…..
- KPS: ‘Er wordt hard gewerkt aan indamming verhardende crimi…..
- Regulering moet nu..
- Ziekte houdt Santokhi weg van Boeroe-herdenking in Saramacc…..
- NASNOEPEN..
- Luchtballoncrash in Brazilië eist minstens acht levens..
- Monumenten dreigen binnen 25 jaar te verdwijnen zonder dire…..
- Collectieve waanzin: Waarom Suriname haar psychosociale rea…..
- Parmessar: Regering-Santokhi laat financiële uitdagingen ac…..
- Volksgezondheid: ‘Geen verhoogd risico hersenvliesontstekin…..
- Suriname in de gevarenzone: waarom we onze economie digitaa…..
- DE BRANDWEER HELPEN?..
- SLM BLIJFT GEGIJZELD DOOR POLITIEK..
- De Wil van het Lot..
- Vaardigheden ME’ers aangescherpt tijdens training..