Het historische onderzoek naar de betrokkenheid van Drenthe bij het slavernijverleden is afgerond en werd gepresenteerd op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 wordt herdacht. Het onderzoek bracht meer dan 500 namen aan het licht van mensen die direct of indirect verbonden waren met slavernij, aldus bericht RTV Drenthe. Hieronder volgen de belangrijkste bevindingen:
Na de afschaffing van de slavernij ontvingen 23 Drentenaren compensatie voor inkomensverlies, waarvan de meesten uit Assen kwamen.
Daarnaast werden 480 namen gevonden van Drenten die werkten voor de VOC, waarbij slavenhandel een integraal onderdeel van hun activiteiten was.
Een document uit 1835 over plantage De Peperpot in Suriname behandelde slaven als “bedrijfsinventaris”, waarbij ze werden aangeduid als “hoofden” of “veldnegers” zonder hun namen te vermelden. Dit onderstreept de ontmenselijking van tot slaaf gemaakten.
Van den Bosch, oprichter van de Koloniën van Weldadigheid, paste zijn kennis van slavernij uit Java toe in Drenthe, met methoden van onderdrukking en exploitatie.
Lucas Oldenhuis Gratama was een prominent tegenstander van slavernij en sloot zich aan bij een anti-slavernijvereniging. Zijn huis in Assen, het Gratama-huis, staat nog steeds.
Leemtes in het onderzoek
Er is weinig informatie gevonden over de tot slaaf gemaakten zelf en hun nazaten, wat het eenzijdige perspectief van de historische bronnen weerspiegelt. De onderzoekers hopen dat toekomstige methoden hier verandering in kunnen brengen.
VervolgstappenDe resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het Drents Archief, inclusief een gids voor verder onderzoek. Dit project markeert een belangrijke stap in het belichten van Drenthes rol in het slavernijverleden en biedt aanknopingspunten voor verdere verdieping. (Bron foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
- Simons: VHP-top probeert coalitievorming NDP bewust te dwar…..
- Politie pakt bende auto-inbrekers op bij Wijdenboschbrug..
- Ordening goudsector..
- Beheer restanten Carolinabrug overgedragen aan plantagebest…..
- Beëdiging notaris mr. Stephanie Ramautar..
- ECD treft weer vervallen producten aan in supermarkten..
- Indiër steelt sari’s van onderneemster..
- President Santokhi ontvangt politiek boek ‘Een gestolen toe…..
- NAVO wil Europese eenheid én Trumps steun behouden..
- President ontvangt boek ‘Een gestolen toekomst’..
- Real Sranang viert 65-jarig bestaan ook in Suriname..
- Simons vreest verkiezing in Verenigde Volksvergadering niet…..
- Ex werknemer in verzekering gesteld ter zake verduistering..
- Silvano Tjong-Ahin: “Suriname moet lokale participatie in o…..
- Suriname zet verdere stappen tot toetreding OIC Labour Cent…..
- Nieuw tijdperk voor Suriname..
- Artists-in-Residence filmen herinnering in vervallen Casa B…..
- Rutte prijst Trump op NAVO-top als ‘man van vrede’..
- Eerste ISS-missie ooit voor India, Polen en Hongarije..
- Concept Braziliaanse Conexsus uitgerold in Suriname: Ecosys…..
- MAS-directeur Michel Amafo: “Surinamers moeten bewust kieze…..