Het historische onderzoek naar de betrokkenheid van Drenthe bij het slavernijverleden is afgerond en werd gepresenteerd op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 wordt herdacht. Het onderzoek bracht meer dan 500 namen aan het licht van mensen die direct of indirect verbonden waren met slavernij, aldus bericht RTV Drenthe. Hieronder volgen de belangrijkste bevindingen:
Na de afschaffing van de slavernij ontvingen 23 Drentenaren compensatie voor inkomensverlies, waarvan de meesten uit Assen kwamen.
Daarnaast werden 480 namen gevonden van Drenten die werkten voor de VOC, waarbij slavenhandel een integraal onderdeel van hun activiteiten was.
Een document uit 1835 over plantage De Peperpot in Suriname behandelde slaven als “bedrijfsinventaris”, waarbij ze werden aangeduid als “hoofden” of “veldnegers” zonder hun namen te vermelden. Dit onderstreept de ontmenselijking van tot slaaf gemaakten.
Van den Bosch, oprichter van de Koloniën van Weldadigheid, paste zijn kennis van slavernij uit Java toe in Drenthe, met methoden van onderdrukking en exploitatie.
Lucas Oldenhuis Gratama was een prominent tegenstander van slavernij en sloot zich aan bij een anti-slavernijvereniging. Zijn huis in Assen, het Gratama-huis, staat nog steeds.
Leemtes in het onderzoek
Er is weinig informatie gevonden over de tot slaaf gemaakten zelf en hun nazaten, wat het eenzijdige perspectief van de historische bronnen weerspiegelt. De onderzoekers hopen dat toekomstige methoden hier verandering in kunnen brengen.
VervolgstappenDe resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het Drents Archief, inclusief een gids voor verder onderzoek. Dit project markeert een belangrijke stap in het belichten van Drenthes rol in het slavernijverleden en biedt aanknopingspunten voor verdere verdieping. (Bron foto: RTV Drenthe/Marjolein Lauret)
- Patricia, Uma..
- Bee bedankt DNA‑personeel voor jarenlange steun..
- Technische storing operatieafdeling Diakonessenhuis opgehev…..
- Solange Claudette Josephine Kotezebue..
- PL toont stembriefje bij verkiezing topfuncties; stelt meld…..
- Taalbeleid en -wet..
- Start refreshment training voor BAVP’ers voor handhaving Ta…..
- KPS viert 130-jarig bestaan met feestelijke rondmars..
- Officiële spellingvoorstellen Saamaka en Okanisi is histori…..
- TotalEnergies vergroot aanwezigheid in Surinames offshore..
- Zes landen nemen deel aan internationaal Arthy Lie Taekwond…..
- Politieke onzekerheid ondanks brede steun voor regeerakkoor…..
- Regering en Ravaksur Plus tekenen principeovereenkomst fisc…..
- De aard die de intentie verraad..
- NAKS herdenkt de afschaffing van de slavernij op 1 juli met…..
- Zwarte Cobra wil na vrijspraak ook drie miljoen euro..
- Jamal Jansen: “Geef kleine ondernemers ruimte in de olie- e…..
- VS stopt beschermstatus Haïtianen per september..
- Suriname roept op tot solidariteit en hervorming tijdens OA…..
- Hakrinbank sluit 2023 af met SRD 57 miljoen winst en sterke…..
- TotalEnergies investeert fors in werkgelegenheid, technolog…..