Onderzoek naar Chileense miljardair-president vanwege Pandora Papers

De openbare aanklager van Chili heeft gezegd dat ze de verkoop van een mijnbouwproject waarbij de familie van president Sebastián Piñera betrokken is, zal onderzoeken nadat nieuwe details naar voren zijn gekomen over de transactie in het Pandora Papers-lek.
Marta Herrera, hoofd van de anticorruptie-eenheid van het Openbaar Ministerie, zei vrijdag dat de eenheid mogelijke omkopingsgerelateerde corruptieaanklachten en belastingovertredingen zou onderzoeken.
De Pandora Papers zijn gelekte documenten die volgens The International Consortium of Investigative Journalists offshore transacties onthullen waarbij wereldwijde politieke en zakelijke figuren betrokken zijn. Onder hen zijn documenten die een overeenkomst in 2010 lijken te schetsen met betrekking tot de verkoop van aandelen door Piñera’s familie in het Dominga-mijnbouwproject, een uitgestrekt koper- en ijzerproject waarvan activisten al lang zeiden dat het buitensporige milieuschade zou veroorzaken.
Piñera verwierp eerder de aantijgingen en zei dat hij het beheer van zijn investeringen in 2009 had overgedragen aan een waarnemer, vóór zijn eerste termijn als president van 2010 tot 2014. De investeerder die politicus werd, zei dat hij niet op de hoogte was van de verkoop en voegde eraan toe dat hij werd in 2017 in dezelfde zaak vrijgesproken.
Herrera zei dat het nieuwe onderzoek de details van de deal met betrekking tot Dominga nader zou bekijken, waarbij hij opmerkte dat het contract, ondertekend op de Britse Maagdeneilanden, niet in het oorspronkelijke dossier stond, hoewel een voorovereenkomst waarin de voorwaarden werden geschetst, eerder beschikbaar was voor officieren van justitie.
Het document bevatte een clausule dat een uitstaande betaling afhankelijk zou zijn van het feit dat de omgeving van het project geen bestemmingsplanwijzigingen zou ondergaan, zoals opname in een natuurreservaat. Het project bevindt zich in de buurt van een eiland dat een zeldzame pinguïnsoort herbergt, evenals walvispopulaties, met milieuactivisten die jarenlang aandringen om het tot beschermd gebied te verklaren.
Het onderzoek zal bepalen of de lekken nieuwe informatie bevatten over de voorwaarden van de deal die een misdrijf kunnen vormen.
Vrijdag zei een rechtbank in Santiago dat het een afzonderlijke strafzaak tegen Piñera zou toelaten.
Oppositionele parlementsleden in Chili hebben gezegd dat ze zullen proberen om afzettingshoorzittingen tegen Piñera te starten over de Dominga-zaak en de laatste onthullingen.