De vrijstellingsregeling voor ambtenaren die zich kandidaat stellen bij verkiezingen behoeft dringend herziening, stelt onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken (Biza). Volgens de bewindsman is het noodzakelijk om een brede maatschappelijke en politieke discussie op gang te brengen over de wijze waarop deze regeling in de toekomst moet worden vormgegeven.
In het televisieprogramma Tak’ kon mit’ mi via GOV TV uitte Hassankhan zijn zorgen over het groeiend aantal ambtenaren dat op basis van deze regeling voor drie maanden wordt vrijgesteld van dienst. Volgens informatie gaat het om ruim 9000 ambtenaren die zich verkiesbaar stellen voor De Nationale Assemblee (DNA) of de ressortraad.
“Het betreft een vrij grote groep over een aanzienlijke periode. Dat brengt de continuïteit van de overheidsdienstverlening in gevaar,” zegt de onderminister. Hij wees met name op de mogelijke gevolgen voor het onderwijs. “Wat als duizenden leerkrachten bij de komende verkiezingen interesse tonen om de politiek in te gaan?” vraagt Hassankhan zich af.
Hoewel hij erkent dat het ieders recht is om zich verkiesbaar te stellen, benadrukt hij dat het land gebaat is bij continuïteit van cruciale diensten. “Ik kan niemand tegenhouden, maar ik kan wel een beroep doen op het nationaal belang,” voegde hij eraan toe.
Volgens Hassankhan is het belangrijk dat na de verkiezingen alle politieke partijen samenkomen om over deze kwestie te praten. De huidige regeling, die ook geldt voor kandidaten op het niveau van de ressortraad, moet volgens hem worden geëvalueerd. “Moet de regeling gelden voor alle kandidaat-ambtenaren of alleen voor DNA-kandidaten? Die vraag moeten we gezamenlijk beantwoorden,” aldus de bewindsman.
De onderminister concludeert dat de huidige situatie niet gezond is en roept op tot een doordachte, eerlijke en uitvoerbare oplossing die recht doet aan zowel het democratisch recht van de burger als de noodzaak van een goed functionerende overheid.
- Caribische particuliere sector bezorgd over impact Amerikaa…..
- Universiteit breidt uit met geaccrediteerde opleiding Onder…..
- ‘Onteigening’ plantagegronden vanaf 1 mei 2025 …..
- Geen nieuwe ambtenaren in dienst rond de verkiezingen..
- Veiligheid VS ook belangrijk bij vernietiging ‘overtollige …..
- Tweede editie “Para on da Road Carnival” voor de deur..
- ECD: Bij diverse winkels geen onregelmatigheden geconstatee…..
- Raghoebarsing: ‘Sociale uitkeringen geen verkiezingsstunt…..
- Nog een regenachtige dag..
- Politieambtenaren ronden Jeugd- en Zedentraining succesvol …..
- China slaat terug met extra heffingen voor VS, beurzen were…..
- Schone energie centraal bij Bouw-, Woon-, en Huishoudbeurs..
- Ministerie van Binnenlandse Zaken traint OKB-toezichthouder…..
- Wijziging Staatbesluit Moengo roept twijfels op..
- Suriname Major League: Broki sluit eerste ronde met winst a…..
- CCK en IRIS vragen politieke partijen en media ondertekenin…..
- Leiding militair hospitaal ontheven; zal weer ingezet worde…..
- Santokhi vermoedt ‘kwaadaardigheid’ bij dubbele kandide…..
- OM ziet vooralsnog geen aanleiding tot onderzoek naar proje…..
- TEEP Suriname en Staatsolie bezoeken GranMorgu FPSO in Shan…..
- China slaat terug: Vanaf 10 april 34% importheffing op alle…..