Ondanks inspanningen overheid: crèches kampen met problemen

Ondanks de inspanningen van de overheid hebben de crèches die onder het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) vallen het zwaar te verduren. Vooral het tekort aan personeel zorgt ervoor dat de uitvoering moeilijk draaiende kan worden gehouden. Medewerkers van de overheidscrèches zijn op woensdag 6 november naar vicepresident Ronnie Brunswijk gegaan om een petitie te overhandigen.
De medewerkers geven aan dat er een ernstig tekort aan mankracht is door ziekteverzuim en pensioneringen. Het schaarse beschikbare personeel is hierdoor genoodzaakt dubbele diensten te draaien en werkt van 06.30 uur tot 16.30 uur. Op dit moment zijn er ruim 100 gekwalificeerde medewerkers nodig.
Wat de situatie extra belastend maakt, is dat de medewerkers geen overuren uitbetaald krijgen. Deze kwestie hebben zij aangekaart bij de vicepresident, die aangaf zich in te zullen zetten voor een oplossing. Ze hebben hem laten weten dat Sozavo-minister Ines Pané de situatie al twee keer schriftelijk onder de aandacht van president Chan Santokhi heeft gebracht, maar dat er tot op heden geen verandering is opgetreden.
De noodkreet van de crèchemedewerkers komt op een moment dat inspanningen zijn geleverd om de opvanginstellingen te renoveren met middelen uit het Basic Needs Trust Fund (BNTF) en indirecte financiering van de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB). Hoewel de gebouwen zijn gerenoveerd, blijkt dat er niets is gedaan aan de bezoldiging van het personeel.
Een crèchemedewerker klaagt niet alleen over het ontbreken van overuurgelden, maar ook over het lage salaris. “De renovaties zijn mooi, maar we komen nauwelijks rond, terwijl we ook verantwoordelijk zijn voor de vorming van de kinderen. Het salaris is binnen een mum van tijd op.” Enkele van de overheidscrèches zijn Nene, Fajalobi, Kokori, Mamio en Gongoté.