De maanden april en mei 2025 stonden voor On Stage Performing Arts (Ospa) in het teken van een droom die werkelijkheid werd: optreden op een internationaal podium in Nederland. De Surinaamse theaterschool maakte deel uit van een intensief en inspirerend uitwisselingsproject met FLXN Dansschool uit Eindhoven. Een samenwerking die niet alleen artistiek, maar ook op menselijk vlak diepe indruk maakte.
Tekst Shanavon ArsomedjoADVERTISEMENT
Beeld Joelle MartodronoADVERTISEMENT
De samenwerking tussen begon in 2023, maar de oorsprong gaat veel verder terug. Rodney Martodrono, danser en choreograaf, gaf jaren geleden les aan dansers van FLXN in Nederland. “Na al die jaren zijn de banden weer aangehaald,” vertelt Joelle Chui Hung, directeur van On Stage aan de krant. “Het begon met een droom van Rodney.”
“We hebben laten zien dat Surinaams talent thuishoort op het internationale podium”
Bij Martodrono borrelde al jaren een idee: een dansvoorstelling die niet alleen beweegt, maar ook ‘bewéégt’. Iets dat zielen roert. Samen met zijn Surinaamse collega’s ontstond Odyssey, een abstract danstheaterstuk dat je op reis meeneemt zonder ooit een vliegtuig te pakken. Dit is een danstheatervoorstelling die net zo abstract is als het leven zelf, maar die met een warm accent en stevige tred het publiek weet te raken tot in het diepst van zijn core. Het vertelt het verhaal van zielen op reis. Het is een zoektocht, een innerlijke reis vol obstakels, keuzes en groei.
Het stuk nodigt het publiek uit om zelf betekenis te geven aan de reis – of dat een persoonlijke transformatie is of een gezamenlijke strijd richting een doel.Met steun van fondsen, waaronder de Nederlandse Ambassade en het Cultuurfonds Suriname, werd de productie in gang gezet.
In juli 2024 reisde de artistiek leider en de choreograaf van FLXN af naar Suriname om samen met Ospa aan het stuk te werken. De voorstelling kreeg vorm met achttien Surinaamse talenten van On Stage en werd met succes opgevoerd in Paramaribo. Na een eerste uitwisseling en een succesvolle voorstelling in Suriname, werd besloten dat et stuk ook in Nederland moet worden uitgevoerd, want een droom die je niet deelt, blijft maar een droom.
Cast
Toen de artistiek leider van FLXN de voorstelling zag, was er geen twijfel mogelijk: ‘Odyssey’ moèst naar Nederland. Chui Hung: “We zeiden: als we gaan, dan nemen we ook onze Surinaamse talenten mee.” Vorige maand april 2025 vertrok een delegatie van vijf Ospa-toppers, geselecteerd uit de achttien dansers, naar Nederland. Het zijn Arseño Brand-Flu, Stephano Linkers, Shefali Creebsburg, Vurnun Sordam en Darren Benschop. Ze hebben ook bijgedragen aan creatieve ideeën.
Eenmaal in Nederland sloten vijf oud-leerlingen van On Stage, die studeren aan gerenommeerde kunstvakscholen zich bij hen aan. Gooi daar nog zeven FLXN-dansers bij en je hebt een internationaal ensemble dat niet alleen danst, maar ademt in harmonie. “Wat het zo bijzonder maakt is de openheid. En dat zag je. Tijdens de repetities gebeurde er iets dat je niet in choreografienotities vangt. De dansers leerden elkaars ritmes, maar ook elkaars stiltes. Er werd niet alleen gedeeld hoe je een beweging uitvoert, maar waarom je die beweging voelt. “, vertelt Chui Hung.
Twee weken werd intensief gerepeteerd in Eindhoven. Er werd niet alleen gedanst, maar ook gedeeld, geleerd en artiesten groeiden. “Het was prachtig om te zien hoe open iedereen stond voor samenwerking. Voor veel FLXN-dansers was het theatraal aspect nieuw. Ze zijn gewend aan krachtige, competitieve choreografieën, maar nu moesten ze in de huid kruipen van hun personages. Dat deden ze vol overgave.”
Verrijking
De voorstelling vond plaats op 3 mei in NatLab in Eindhoven en trok een enthousiast publiek. Ondanks de korte voorbereidingstijd van twee weken werd het optreden een succes. Chui Hung: “De reacties waren overweldigend. Mensen voelden de emotie, de kracht, het verhaal. We hebben laten zien dat Surinaams talent thuishoort op het internationale podium.”
Een bijzonder moment tijdens het uitwisselingsproject was het delen van culturele aspecten, waaronder de Awasa-dans, een traditioneel Surinaams element dat met veel respect werd ontvangen door de Nederlandse dansers. “Die culturele uitwisseling was bijzonder. De connectie tussen de dansers groeide daardoor alleen maar sterker.”
“Een bijzonder moment was het delen van culturele aspecten, waaronder de Awasa-dans, een traditioneel Surinaams element dat met veel respect werd ontvangen door de Nederlandse dansers”
Voor FLXN-dansers, die gewend zijn aan competitieve battles en flashy showcases, was Odyssey een stap op onbekend terrein. De focus lag nu op verhaal, emotie, innerlijke strijd. “Ze moesten hun theaterkant ontdekken, maar toen ze eenmaal gingen, gingen ze voluit. Geen rem. Alles eruit.”
Vanuit praktisch oogpunt was het project intens. Tussen visa, vluchten, theaterplanning en repeteren in vakantietijd was het allesbehalve een soepele wandeltocht. Maar niemand klaagde. Want dit was geen gewoon project. Dit was missie, manifest en mijlpaal in één.
Voor …
- Nationale Commissie Kinderarbeid krijgt versterking via wet…..
- Brazilië vernietigt tonnen eieren na vogelgriepuitbraak..
- Drinkwater voor vijf dorpen in Marowijne..
- WIMAC zet Surinaamse vrouwen in de maritieme sector in de s…..
- DOKKEN VOOR DE MEDIA..
- Reactie op uitspraken Santokhi over racisme en economische …..
- Trimbaan voor preventieve gezondheidszorg..
- NBW..
- SRD 1,2 miljoen verlies aan stembureaupersoneel dat heeft b…..
- Nieuwe Guyanese wet pakt milieuschade olie aan..
- On Stage laat Nederland proeven van ‘Odyssey’..
- Schalkwijk: “Zonder ingrijpen zat de dollar nu op SRD 300…..
- ZORGWEKKENDE UITVAL STEMBUREAUPERSONEEL..
- ONDERHOUDSPLICHT EN BRANDJES BLUSSEN..
- Ontwikkeling in harmonie met de natuur..
- Ravello Zijler leidt Robinhood langs Voorwaarts..
- DNA-kandidaat Kensmil op ramkoers met dorpsbestuur Bernhard…..
- NIEUWE PUINHOPEN VAN NIEUW PAARS..
- ACCOMMODEREN..
- Jonge vrouw gewond door schot uit vuurwapen..
- Mooie kostuums en kleding in finale ‘Little Charming Amazin…..