Omzetting Telesur naar NV maakt overeenkomst met Samsung mogelijk

De Nationale Assemblee (DNA) is momenteel bezig met de behandeling van de Machtigingswet NV Telesur. Met deze wet wordt de rechtsvorm van Telesur, die nu nog een sui generis is, omgezet naar een naamloze vennootschap (NV). Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft gisteren antwoord gegeven op de gestelde vragen in het parlement.
Volgens de minister zal deze omzetting ervoor zorgen dat Telesur eindelijk een overeenkomst kan sluiten met Samsung na jaren van onderhandelen. “De impact van de omzetting naar een NV zal ervoor zorgen dat na jaren onderhandelen Telesur eindelijk een overeenkomst kan sluiten met Samsung, zodat moderne diensten op de apparaten ook beschikbaar zullen zijn voor de klanten in Suriname”, zei hij.
Momenteel is Samsung niet bereid een partnerschap aan te gaan met het telecommunicatiebedrijf wat direct impact heeft op de duizenden gebruikers van Samsung-apparaten in Suriname. De bewindsman benadrukte dat Telesur niet wordt geprivatiseerd. Om de samenleving gerust te stellen is er een bepaling opgenomen in de wet die stelt dat goedkeuring van DNA noodzakelijk is indien de staat Suriname over zou willen gaan tot emissie of vervreemding van aandelen.
Minister Ramsaran wees erop dat de sui generis-vorm verschillende nadelen met zich meebrengt. “Het probleem van de sui generis-vorm is dat naast het onvermogen om zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, er ook onbekendheid bestaat in het buitenland met deze rechtsvorm.”
Daarnaast zijn de statuten van Telesur gebaseerd op een verouderde wet waarin essentiële zaken anders of onvoldoende zijn geregeld, terwijl dit bij een NV wél goed vastgelegd is in het Wetboek van Koophandel. Door de huidige rechtsvorm heeft Telesur al diverse kansen gemist.
Enkele voorbeelden hiervan zijn het Blackberry-contract dat werd getekend met Telesur Mobiel Nederland (TMN), de vertraging van 5G-toegang op Apple-telefoons en de beëindiging van een samenwerking met Webhelp vanwege de “high risk” status van Telesur als sui generis, TMN kon zijn bankrekening niet behouden, het openen van een bankrekening in het buitenland verloopt moeizaam, samenwerking op Frans grondgebied is niet mogelijk, internetafname uit de VS ondervindt obstakels, en olie- en gasbedrijven kiezen liever voor een bedrijf dat snel kan schakelen.
De roep om omzetting is niet nieuw, maar bestaat al dertig jaar. De minister benadrukte dat de huidige rechtsvorm het vermogen van Telesur beperkt om effectief te concurreren op de internationale markt.
“Het bedrijf moet uitgroeien buiten Suriname, maar zonder transformatie naar een NV blijft het in een oneerlijke positie ten opzichte van andere spelers op de markt, wat niet alleen de levensvatbaarheid van het bedrijf bedreigt, maar ook directe gevolgen heeft voor meer dan 800 Surinaamse families die direct afhankelijk zijn van dit bedrijf in hun levensonderhoud.”
Hij waarschuwde dat het voortbestaan van Telesur in de huidige rechtsvorm zou leiden tot onvermijdelijke achteruitgang en een aanzienlijke klap voor de nationale economie. Over het effect van de omzetting op de bedrijfsvoering en de prijzen van diensten zei Ramsaran dat deze stap juist voordelen zal bieden voor de klanten.
“De omzetting zal ervoor zorgen dat Telesur meer mogelijkheden zal bieden aan zijn klanten, omdat internationale samenwerkingen gemakkelijker tot stand zullen komen. Dat betekent meer inkomsten en nieuwe diensten. De omzetting zal geen gevolgen hebben op de prijzen van producten en diensten, dan wel in het voordeel van land en volk.”
De overgang van het personeel is wettelijk geregeld. “Dit is geen nieuwigheid. De medewerkers behouden hun rechtspositie met de omzetting van de rechtsvorm”, aldus de bewindsman. De vergadering over deze wet zal morgen voortgezet worden.