Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op dinsdag 2 juli 2025 tijdens de rechtszitting bij de Kantonrechter een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen de verdachten A.R. en S.R. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een terrein in het Poesoegroenoe-gebied in het binnenland, bedoeld voor de landing en bevoorrading van een drugsvliegtuig.
De zaak kwam aan het licht na een interventie van het Justitieel Interventie Team (JIT) in augustus 2024. Tijdens de actie werd een recent aangelegde illegale landingsbaan aangetroffen, evenals een ontbost stuk bos dat vermoedelijk als hangar moest dienen. Daarnaast stuitte het team op bijna 3000 liter vliegtuigbrandstof in vaten, verborgen voertuigen en sporen van machines diep in het bos – allemaal elementen die volgens justitie wijzen op voorbereidingen voor een illegale drugsvlucht.
Volgens het OM hebben A.R. en S.R. actief meegewerkt aan de aanleg van de infrastructuur. Ze zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het aanvoeren van zware machines en materialen. Uit GPS-gegevens blijkt dat het gehuurde materieel zich exact op de plek bevond waar de landingsbaan werd aangelegd.
Verder zijn toegangswegen gecreëerd en zijn voertuigen en brandstof zorgvuldig verborgen – duidelijke signalen dat het gebied werd klaargemaakt om ongezien een vliegtuig te laten landen en bijtanken, vermoedelijk ten behoeve van cocaïnevervoer. Het OM benadrukte tijdens de zitting de ernstige gevolgen van dergelijke drugshandel voor de samenleving.
“Dit ondermijnt onze rechtsstaat, bevordert corruptie en brengt geweld met zich mee,” aldus de officier van justitie. Een zware straf is volgens het OM niet alleen een vorm van vergelding, maar dient ook als afschrikmiddel voor anderen die zich inlaten met dit soort georganiseerde criminaliteit.
Naast de geëiste celstraffen verzocht het OM om definitieve verbeurdverklaring van in beslag genomen voertuigen, gereedschappen en de vliegtuigbrandstof. De kerosine is inmiddels vernietigd. Van de voertuigen en de ter plaatse aangetroffen machine is verbeurdverklaring gevraagd, wat betekent dat deze niet worden teruggegeven aan de verdachten.
Voor A.R. is verlenging van de detentie gevraagd, terwijl voor S.R. onmiddellijke gevangenneming werd geëist. Het OM acht, op basis van het politierapport, getuigenverklaringen, het onderzoek ter zitting en de aangetroffen goederen, bewezen dat beide verdachten een cruciale rol hebben gespeeld in de voorbereiding van de illegale drugstransporten via de lucht.
De uitspraak in deze zaak wordt op een later tijdstip verwacht.
- KPS houdt rondmars op 130-jarig bestaan..
- Suriname treedt officieel toe tot OIC Labour Centre..
- Overuren bij KPS blijven structureel probleem..
- Jongeren creëren ‘I Love Nieuw Aurora’-monument voor d…..
- “Veiligheid gegarandeerd, verruwing criminaliteit baart zor…..
- Heel natte dinsdag voorspeld..
- Veiligheidsbonden bereiken akkoord met regering..
- ABOP-structuren woedend op Brunswijk: hij handelde tegen co…..
- ABOP weigert regeerakkoord te ondertekenen uit onvrede over…..
- WhatsApp verboden op telefoons Amerikaanse Huis van Afgevaa…..
- Trump kondigt wapenstilstand aan tussen Israël en Iran..
- Suriname mist een breed gedragen plan in verband met 2028..
- Actie personeel Medische Zending duurt voort..
- NAVO-chef Rutte verdedigt Amerikaanse aanvallen op Iran, te…..
- AWJ en veiligheidsbonden bezegelen akkoord belastingverrui…..
- Duitsland zwijgt over Gaza terwijl kinderen verhongeren, en…..
- Column: Wordt de bedrieger bedrogen?..
- ABOP-structuren boos op Brunswijk..
- Nieuwe coalitie tekent regeerakkoord zonder Abop..
- BESCHOUWING — Dilemma nieuwe regering: Kiezen voor China of…..
- MAS-directeur Amafo: “We investeren in mensen om mee te doe…..