Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op dinsdag 2 juli 2025 tijdens de rechtszitting bij de Kantonrechter een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen de verdachten A.R. en S.R. Het duo wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een terrein in het Poesoegroenoe-gebied in het binnenland, bedoeld voor de landing en bevoorrading van een drugsvliegtuig.
De zaak kwam aan het licht na een interventie van het Justitieel Interventie Team (JIT) in augustus 2024. Tijdens de actie werd een recent aangelegde illegale landingsbaan aangetroffen, evenals een ontbost stuk bos dat vermoedelijk als hangar moest dienen. Daarnaast stuitte het team op bijna 3000 liter vliegtuigbrandstof in vaten, verborgen voertuigen en sporen van machines diep in het bos – allemaal elementen die volgens justitie wijzen op voorbereidingen voor een illegale drugsvlucht.
Volgens het OM hebben A.R. en S.R. actief meegewerkt aan de aanleg van de infrastructuur. Ze zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het aanvoeren van zware machines en materialen. Uit GPS-gegevens blijkt dat het gehuurde materieel zich exact op de plek bevond waar de landingsbaan werd aangelegd.
Verder zijn toegangswegen gecreëerd en zijn voertuigen en brandstof zorgvuldig verborgen – duidelijke signalen dat het gebied werd klaargemaakt om ongezien een vliegtuig te laten landen en bijtanken, vermoedelijk ten behoeve van cocaïnevervoer. Het OM benadrukte tijdens de zitting de ernstige gevolgen van dergelijke drugshandel voor de samenleving.
“Dit ondermijnt onze rechtsstaat, bevordert corruptie en brengt geweld met zich mee,” aldus de officier van justitie. Een zware straf is volgens het OM niet alleen een vorm van vergelding, maar dient ook als afschrikmiddel voor anderen die zich inlaten met dit soort georganiseerde criminaliteit.
Naast de geëiste celstraffen verzocht het OM om definitieve verbeurdverklaring van in beslag genomen voertuigen, gereedschappen en de vliegtuigbrandstof. De kerosine is inmiddels vernietigd. Van de voertuigen en de ter plaatse aangetroffen machine is verbeurdverklaring gevraagd, wat betekent dat deze niet worden teruggegeven aan de verdachten.
Voor A.R. is verlenging van de detentie gevraagd, terwijl voor S.R. onmiddellijke gevangenneming werd geëist. Het OM acht, op basis van het politierapport, getuigenverklaringen, het onderzoek ter zitting en de aangetroffen goederen, bewezen dat beide verdachten een cruciale rol hebben gespeeld in de voorbereiding van de illegale drugstransporten via de lucht.
De uitspraak in deze zaak wordt op een later tijdstip verwacht.
- Geen middelen voor opstart vervolgopleidingen IOL..
- Santokhi pleegt opnieuw woordbreuk en neemt tóch zitting in…..
- Louis Vismale viert 58ste verjaardag met oproep tot structu…..
- VES: Hervorming gezondheidszorg: Kans op echte verandering …..
- Dorpsgemeenschappen Bataliba-regio dreigen geïsoleerd te ra…..
- Man aangehouden in Albina voor ontvoering en seks met 15-ja…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op Expo 2025 in Japan..
- Juridische status Production Sharing Contract: hybride mode…..
- Naast het minimumloon is ook de vaststelling van leefbaar l…..
- Dasai bezoekt landenpaviljoens op expo in Japan..
- Boete verhoogd voor niet overgedragen verkochte voertuigen …..
- VHP: Simons weigert dialoog en kiest voor polarisatie in Su…..
- Vandaag veel meer zon, regen neemt af..
- GenWise Conference 2025 verbindt vier generaties op de werk…..
- Poetin blijft weg van BRICS-top in Brazilië vanwege arresta…..
- Patricia Etnel (49) Paramaribo 22-6-2026..
- Simons: Geen verdere onderhandelingen in coalitie, ook niet…..
- Technische storing slaat operatie-afdeling Dikonessenhuis l…..
- Yellow Birds-coach Rigters: ‘We zijn duidelijk de beste vol…..
- Anil Jagroep: “ISO-certificering wordt onmisbaar voor Surin…..
- Column: Geduld!..