OM eist 12 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Hoefdraad

04/02/2021 13:30 – Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen ex-financiënminister Gillmore Hoefdraad die een van de verdachten is in de geruchtmakende zaak rond de Centrale Bank van Suriname, een onvoorwaardelijke gevangnisstraf van 12 jaar geëist. Ook is onmiddellijke gevangenneming gevorderd. Het OM heeft in middels 27 bewijsvoeringen aangetoond dat Hoefdraad een wezenlijke bijdrage heeft geleverd in deze zaak en van alles op de hoogte is geweest.
Er is volgens het OM een bewuste en structurele samenwerking geweest met andere verdachten in deze zaak. De acties van Hoefdraad hebben het land in een financiële catastrofe geworpen en er is bijkans SRD 3.3 miljard onttrokken aan de Centrale Bank van Suriname met het doel langlopende schulden te financieren. Maar volgens het OM is het geld anders aangewend, wat heeft geleid tot de financiële catastrofe waar het land nu in is.
Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday die in hoogst eigen persoon het OM vertegenwoordigde heeft aan het einde van de zitting dan ook een verzoek ingediend bij het Hof van Justitie om een financieel strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad in te stellen. De pg zegt dat dit strafrechtelijk financieel onderzoek moet uitwijzen of en in welke mate Hoefdraad financieel voordeel heeft gehad aan zijn handelen.
De verdediging van Hoefdaad komt 11 maart aan het woord. Door te handelen zoals hij deed heeft de toenmalige minister bewust geld behorende aan de CBvS onrechtmatig verkregen en vermoedelijk uitgaven gedaan die niets te maken hebben gehad met het aflossen van schulden van het land. Het OM concludeert dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn ambt als minister.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname