PARAMARIBO — Joël ‘Bordo’ Martinus wordt aan Frankrijk uitgeleverd. Dat heeft Brazilië maandag via de diplomatieke weg laten weten aan het Openbaar Ministerie (OM). “De afwijzende beslissing op het Surinaamse verzoek is genomen op 9 december 2024, nadat op 6 december 2024 de Supreme Federal Court tot het unanieme besluit kwam om de uitlevering aan Frankrijk toelaatbaar te verklaren”, meldt het OM maandag aan de pers.
Zowel Suriname als Frankrijk had de Braziliaanse justitiële autoriteiten gevraagd om Martinus aan hen uit te leveren. Nadat het Surinaamse verzoek was binnengekomen, werd in oktober om aanvullende informatie gevraagd die in november werd opgestuurd via het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De Braziliaanse ambassade, die de ontvangst bevestigde, was volgens het OM verantwoordelijk voor de verdere doorgeleiding.
Rechtszaak en verstekvonnis
Martinus zit momenteel nog in detentie in Brazilië en zal op een nader tijdstip worden uitgeleverd aan Frankrijk. Op 27 november deed officier van justitie Satyam Garib tegenover kantonrechter Maureen Dayala een strafvoorstel van dertien jaar onvoorwaardelijk, een geldboete van SRD 90.000 voor onder meer de invoer van honderden kilo’s cocaïne. Martinus wordt beschouwd als leider van een criminele organisatie die in december 2020 bijkans 450 kilo cocaïne met een Cessna-vliegtuig zou hebben ingevoerd.
Van Martinus werd twee jaar geleden, op 21 november 2022, opsporing gelast. In dat bericht werd hij ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, medeplegen/ medeplichtigheid tot moord, doodslag, medeplegen/medeplichtigheid aan doodslag, bedreiging met misdrijf, deelneming criminele organisatie, overtreding van de wetten Verdovende middelen en Money Laundering.
Hij sloeg op de vlucht en hield zich op in zuiderbuurland Brazilië. Hij werd op basis van een Red Notice, een internationaal opsporingsverzoek van het Openbaar Ministerie bij Interpol, op 29 mei 2024 door de Braziliaanse federale politie aangehouden in São Paulo, Brazilië. Toen dat bekend werd, vroeg ook Frankrijk om zijn uitlevering. Een rechtbank in het Franse Le Mans had hem in 2019 bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel voor het ronselen van drugskoeriers tussen 2016 en 2018.
- De kansen voor een alternatieve politiek in 2025..
- Strenge toezicht om ‘stemfies’ te voorkomen..
- Het Schaakspel van Bouterse..
- Unicum tijdens 21ste Bigi Broki Waka: Introductie Running B…..
- Jen-ai Bouterse: “Mijn vader was niet alleen mijn vader, ma…..
- Jules Wijdenboschbrug kleurt ‘roze’ tijdens Bigi Broki …..
- 20 slechtzienden en blinden namen deel aan Bigi Broki Waka..
- ‘Deze man was een geliefde zoon van Suriname’..
- VIDS: “Rechten inheemse volken blijven onder druk ondanks i…..
- Vandaag overwegend bewolkte lucht..
- Dodelijk schietincident in Brokopondo..
- Abrahams: “Bouterse heeft gevangenneming weten te voorkomen…..
- Lichaam vermiste Indiase journalist aangetroffen in septict…..
- Henriëtte Lisette Unise Rosheuvel (62) Purmerend 2-1-202…..
- Enorme winterstorm treft VS van Plains tot Oostkust..
- Santokhi gebruikt Amoksi om punt te maken: VHP moet meer ze…..
- Meteodienst: Kans op lichte buien in binnenland..
- NDP’ers over trouwe bodyguard Bouterse: ‘Arupa is ook een l…..
- Condoleanceregister voor overleden president Carter bij Ame…..
- VES: Nieuw financieringsmodel biedt oplossing crisis gezond…..
- Essed: tijd om maatschappelijke wonden van Bouterse te hele…..