Voorzitster Niel Kalpoe van de Vereniging van Landmeters in Suriname, heeft gisteren tegenover ABC Online Suriname, alarm geslagen over vermeende pogingen om personen zonder een erkende opleiding, te beëdigen als landmeter. In deze zaak verzoekt Sieuwkoemar Ramsukul, de huidige onderdirecteur bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), beëdigd te worden als landmeter. Volgens de vereniging voldoet Ramsukul niet aan de wettelijke vereisten, en wordt er zelfs getwijfeld aan de echtheid van zijn diploma.
Niet-herkenbaar diploma
“Wij kennen de heer Ramsukul niet als iemand uit ons vakgebied”, aldus Kalpoe. “Hij heeft een diploma overgelegd van een online instituut, dat bij ons onbekend is en niet erkend is door het nationale accreditatieorgaan. Bovendien beweert hij stage te hebben gelopen tussen 2019 en 2022, maar niemand binnen de vereniging heeft hem in die hoedanigheid meegemaakt.” De vereniging stelt dat een opleiding tot landmeter niet online gevolgd kan worden, gezien het veldgerichte karakter van het vak. Kalpoe benadrukt: “Een landmeter moet praktijkervaring hebben opgedaan onder begeleiding van een beëdigde deskundige. Een online diploma zonder geaccrediteerde status is onvoldoende en zelfs zorgwekkend.”
Tweede poging in korte tijd
Opmerkelijk is dat dit niet de eerste poging is. In februari van dit jaar werden al acht soortgelijke verzoeken ingediend. Ook toen werden er online diploma’s getoond die niet voldeden aan de wettelijke eisen. “We hebben alle acht aanvragen toen resoluut afgewezen. Nu volgt opnieuw een poging, deze keer individueel, maar met hetzelfde patroon”, aldus Kalpoe. De vereniging heeft intussen haar formele advies uitgebracht aan de president en ook publiekelijk hiertegen stelling genomen. “We konden deze zaak niet binnenskamers houden. Het raakt niet alleen onze beroepsgroep, maar vooral de burger”, aldus Kalpoe.
Ernstige risico’s voor de samenleving
De beëdiging van een landmeter is geen formaliteit. Het gaat om een beroep met grote juridische en economische gevolgen. “Stel je voor dat een onkundige landmeter een perceel verkeerd opmeet, grenzen verkeerd vastlegt, of een foutieve kaart tekent. Dan ontstaan er conflicten tussen buren, economische schade, en zelfs rechtszaken. Onbetrouwbare landmeters brengen de rechtszekerheid in gevaar.” Volgens Kalpoe is de beëdiging bij presidentieel besluit niet voor niets wettelijk vastgelegd. “Het vereist niet alleen een erkend diploma en praktijkervaring, maar ook integriteit en onpartijdigheid. Een landmeter kan niet functioneren in het belang van één partij. Het vak vereist onafhankelijkheid en deskundigheid.”
Grote vraag naar landmeters
De vereniging begrijpt dat er een groeiende behoefte is aan landmeters, vooral door ontwikkelingen in de grondsector en het toenemende aantal gronduitgiften. “Maar dat mag geen reden zijn, de regels te versoepelen of ongeschikte mensen toe te laten”, aldus Kalpoe. “We zijn juist op zoek naar jongeren met de juiste opleiding en motivatie. In de afgelopen jaren zijn er wel degelijk landmeters beëdigd, maar dan met erkende papieren van instellingen zoals de Anton de Kom Universiteit of universiteiten in het buitenland.”
Advies bindend, maar cruciaal
Hoewel het advies van de vereniging niet bindend is, verwacht Kalpoe dat de president wederom het oordeel van de vakorganisatie zal volgen, zoals eerder dit jaar gebeurde bij de afwijzing van de acht verzoeken. Mocht dit toch anders verlopen, dan sluit Kalpoe verdere stappen niet uit. “Dan gaan wij ons beraden. We hopen echter op een overheid die de stem van vakorganisaties serieus neemt en het belang van de burger beschermt.”
Aangifte aanbevolen
Kalpoe benadrukte tot slot dat gezien de ernst van de situatie, overweegt de vereniging ook om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie, vooral als blijkt dat er valse documenten zijn overlegd. “We leven in een digitaal tijdperk waarin vervalsing van documenten steeds makkelijker wordt. Dit moet grondig onderzocht worden”, aldus Kalpoe.
The post OM aanbevolen bij twee pogingen ongeschikte landmeters beëdigd te krijgen ..
- KLM-vlucht vertraagd door technisch probleem..
- PAHO werkt met partners aan nieuw Caribisch gezondheids- en…..
- Meer zon, maar nog steeds onweersbuien..
- Principeovereenkomst tussen regering en RAVAKSUR Plus over …..
- SCVU is Koi Carper de baas..
- Twaalf mensen doodgeschoten tijdens feest in Mexicaanse sta…..
- Willem Bilkerdijk (86) Paramaribo 22-6-2025..
- Paus hekelt verval van internationaal recht..
- Lezing en culturele avond in het kader van 1 juli..
- Politiebond hekelt werkwijze minister Amoksi bij bevorderin…..
- Storing bij Diakonessenhuis: operaties en bevallingen stilg…..
- Topclubs strijden om het landskampioenschap..
- Structureel probleem met ‘Cashpnt’ pinautomaten; banken lev…..
- Koning Willem-Alexander: ‘Nederland net begonnen met aanpak…..
- Wan Okasi-voorzitter haalt uit naar kiezers en politici: “D…..
- Brunswijk houdt opties open ondanks akkoord..
- Bboy Dietje met Nederlands ISH Dance Collective in Australi…..
- Principeakkoord tussen regering en Ravaksur Plus..
- Nieuwe Indonesische ambassadeur wil band met Suriname verst…..
- Politiebond en Korpsleiding erover eens: Amoksi handelde te…..
- “Verbreek de cyclus”: UNODC roept op tot wereldwijde aanpak…..