HET BLAUWMEER-SCHANDAAL, een dossier dat riekt naar grootschalige corruptie, krijgt hopelijk aandacht van het Openbaar Ministerie (OM). Ex-minister Bronto Somohardjo heeft vorige week dinsdag een strafklacht ingediend bij de procureur-generaal, waarin hij onderzoek eist naar deze transacties.
Somohardjo vermoedt dat er sprake is van corruptie en witteboordencriminaliteit. Een prijzenswaardige stap! Somohardjo, die in oktober 2024 zelf nog aftrad als minister van Binnenlandse Zaken op verdenking van onrechtmatige handelingen, heeft een onderzoek tegen hem lopen. Ruim vier maanden verder is er nog steeds geen resultaat.
Waarom heeft de regering of DNA het OM nooit gevraagd deze zaak te onderzoeken?
Nu Somohardjo’s opvolger Delano Landvreugd ook van mogelijke corruptie wordt beschuldigd, schijnt de president met twee maten te meten. Ondanks de eis van VHP-fractievoorzitter, Asiskumar Gajadien, dat Landvreugd ook aftreedt, wordt hem kennelijk de hand boven het hoofd gehouden.
De timing van Somohardjo’s aangifte roept evenwel vragen op over zijn motieven. Is dit een poging om zijn eigen blazoen te zuiveren? Of is het inderdaad ingegeven door een nieuwe vorm van politiek voeren om corruptie aan de kaak te stellen, zoals hij beweert? Hoe dan ook, het is goed dat deze zaak nu eindelijk bij het OM ligt.
Toenmalig minister Armand Achaibersing heeft tijdens een DNA-debat, waarbij het NDP-lid Melvin Bouva het Blauwmeer-schandaal aan de kaak stelde, aan DNA-voorzitter Marinus Bee gevraagd om via het Openbaar Ministerie een onderzoek in te stellen over deze transactie. Echter, de parlementsvoorzitter heeft niets met dat verzoek gedaan. Was het politieke opportunisme om de coalitie in stand te houden?
Het Blauwmeer-schandaal draait om de grondruilovereenkomst tussen de staat en een particulier bedrijf in 2012. Uit documentatie blijkt dat de directies van Assuria, De Surinaamsche Bank en Panaso Vastgoed wisten van gebreken aan de eigendomstitel van de grond. Desondanks hebben ze eraan meegewerkt dat Panaso de arealen, die een geschatte waarde hadden van circa drie miljoen euro, voor twintig miljoen US dollar kon verkopen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
De koop die de toenmalige CBvS-governor Robert van Trikt heeft gesloten, was geheel in strijd met de Bankwet. Nadat de huidige CBvS-president, Maurice Roemer, aantrad, werd deze transactie ongedaan gemaakt. Roemer had een vordering tot ontbinding van de transactie bij de rechter ingediend.
Waarom heeft de regering of DNA het OM nooit gevraagd deze zaak te onderzoeken? De Ware Tijd heeft in een artikelenserie aangegeven welke vermoedelijke corruptieve handelingen zijn gepleegd. Het is nu aan het OM om een zorgvuldig en diepgaand onderzoek naar deze kwestie te doen. Een dergelijk onderzoek is niet alleen belangrijk voor het herstel van het vertrouwen van het publiek in de rechtstaat en de overheid, maar ook omdat een dergelijk ernstige zaak niet ongestraft mag blijven indien moedwillig strafbare feiten zijn gepleegd.
Het Blauwmeer-schandaal, dat door sommigen wordt omschreven als de ‘grootste grondzwendel’ ooit in Suriname, vereist een grondig onderzoek. Dit is van cruciaal belang om te voorkomen dat dergelijke praktijken zich herhalen. Daarnaast is onderzoek noodzakelijk om de namen van personen en instanties die in deze kwestie worden genoemd en mogelijk onschuldig zijn, te zuiveren.-.
- Adek-vakbond eist uiterlijk zaterdag uitbetaling achterstal…..
- FOLS niet van oordeel dat ambtenaren achteruit zijn gegaan..
- RUSTIG, NIET INTEGER..
- Minister Ramdin deelt visie voor OAS in Washington, D.C...
- Veel regen in de ochtend en in de middag..
- Volleybalbond test kunstvloer en digitaal referee systeem u…..
- Frans-Guyanese delegatie in Suriname voor Amazone-samenwerk…..
- Boender bespreekt voortgang bauxietproject in Apoera..
- Zware onweersbuien kustgebied niet uitgesloten..
- Paus haalt uit naar Trump’s anti-immigratiebeleid in open b…..
- Stichting Dierenbescherming en Readytex introduceren unieke…..
- president: AOV zal worden verhoogd; stroomprijzen niet..
- Trump zet Jordanië onder druk; koning verzet zich tegen ont…..
- Tuinbouwtraining biedt kansen voor kanszoekende jongeren in…..
- Gedetailleerde voorbereiding Caribisch Gerechtshof op recht…..
- Column: Lijstduwer, als constitutioneel rechterlijke dwalin…..
- 11 ministeries en overheidsdiensten overschrijden salarisse…..
- De molenstenen om Santokhi’s nek (4): Oppositie stoomt zich…..
- Guyana erkent Tigri niet als grondgebied van Suriname..
- Afreximbank wil handelsbetrekkingen tussen Suriname en Afri…..
- SWM ontzenuwt valse berichten: ‘Drinkwater volkomen veili…..