Olympische delegatie na vermoeiende omzwerving in Tokio

21/07/2021 05:50 – Marinio Balsemhof

Delegatieleider Kirtie Algoe in Japan.  
PARAMARIBO – Ondanks de lange en vermoeiende reis is er een goede sfeer in de delegatie die Suriname vertegenwoordigt op de Olympische Spelen die vrijdag in Japan beginnen. De sporters en begeleiders zijn maandag in het Olympisch dorp aangekomen.
Delegatieleider Kirtie Algoe omschrijft de eerste twee dagen als “zwaar”. Door allerlei procedures duurde het uren voordat de groep in zijn appartement kon intrekken. Iedereen in het Olympisch dorp wordt dagelijks getest op corona. Alle sporters en begeleiders van de Surinaamse delegatie zijn tot nu toe negatief getest.
Algoe reisde met sportjournalist Marciano Zalman vanuit Suriname via Miami en Dallas af naar Tokio, waar ze logeren op een aparte locatie. Na aankomst op het Narita-vliegveld in Tokio mochten de sportdelegaties pas na een half uur het vliegtuig verlaten. Daarna moesten zij nog langs enkele stations om documenten te overleggen.
Ook moest op de luchthaven een coronatest worden ondergaan. “Die was niet geweldig. Wij kregen een buisje met een trechter waarin je moest spugen. Je speeksel werd dan opgestuurd voor de Covid-test. Wij moesten lang op de uitslag wachten”, vertelt de delegatieleidster.
Algoe werd op de luchthaven door meerdere begeleiders van de organisatie gezien als sporter en de taalbarrière maakte de situatie er niet veel beter op. Niet iedereen die de Olympische delegaties ondersteunt, spreekt (goed) Engels. In de hele situatie ging veel tijd zitten. Ook omdat de verschillende stations op de luchthaven ver uitelkaar liggen.
Daarnaast speelden reisinstructies een lastige rol. Algoe kreeg vóór het afreizen naar Tokio instructies vanuit Japan die niet volledig overeenkwamen met de eisen ter plekke. Toen ze na uren in het Olympisch dorp arriveerden moest ze – met ongeveer 25 uur reistijd in de benen – organisatorische en administratieve zaken van de delegatie in orde maken. “Dat heeft letterlijk uren in beslag genomen.”
Algoe is niet tevreden met de inrichting van de appartementen. Zwemmer Renzo Tjon A Joe merkte, volgens haar, terecht op dat de matrassen hard zijn. De delegatieleider vertelt dat ook anderen hierover hebben geklaagd. Er circuleert een filmpje over de staat van de kamers, gepost door de New York Times. “In vergelijking met de Youth Olympic Games in Buenos Aires in 2018 zien deze kamers er pover uit. In Argentinië waren de ruimtes en bedden groter en er waren meerdere kussens. Deze kamers wekken een armzalige indruk.”
Tjon A Joe en coach Yash Daryanani kwamen eerder dan de delegatie aan in Japan, omdat de zwemmer deelnam aan een pre-trainingskamp van Pan-Am Sports in Takichawa. Het duo voegde zich op 19 juli bij de delegatie en is inmiddels begonnen met zijn training. Baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa, zijn coach en fietsmechanic komen later deze week naar Japan.
Woensdag vertrekken voorzitter Ramon Tjon-A-Fat en secretaris-generaal Dennis Mac Donald van het Surinaams Olympisch Comité vanuit Miami naar Tokio. Algoe moet naast de dagelijkse coronatesten van het team, nu vooral concentreren op de protocollen van de openingsceremonie vrijdag. Deze Olympische Spelen verschillen in veel opzichten van de voorgaande edities.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname