Olievondst Petronas steun in rug voor ontwikkeling

De regering is formeel op de hoogte gesteld door de Maleisische oliemaatschappij Petronas van de vondst in de Sloanea-1 bron. Petronas werkt voor deze boringen in het zogeheten Blok 52, samen met Exxon/Mobile uit de Verenigde Staten van Amerika. De grote olievondst voor de kust ziet de regering als een nieuwe ‘boost’ voor de toekomst van Suriname. “Het is een goede steun in de rug van de plannen voor duurzame ontwikkeling van ons land en met name van de off-shore olie-industrie”, laat president Chan Santokhi optekenen via de Communicatie Dienst Suriname.

“We weten wat ons te doen staat en dat hebben we al eerder kenbaar gemaakt. Zorgen voor dienend leiderschap, effectief bestuur en goed management van onze natuurlijke hulpbronnen en er voor zorgen dat de opbrengsten ten goede komen aan het volk. Mede op basis van inzichten van de ervaringen zoals landen als Maleisië en Noorwegen, zullen we dat goed inrichten en voorbereiden”, zegt Santokhi.

De afgelopen week vond er op initiatief van Suriname al virtueel overleg plaats met deskundigen van Noorwegen om te leren van de ervaringen met het Noorse Sovereign Wealth Fund. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door verschillende vertegenwoordigers van sociale partners en het maatschappelijke veld, om zo uit eerste hand te worden geïnformeerd.Het Noorse fonds is een voorbeeld van hoe de opbrengsten uit natuurlijke hulpbronnen goed en duurzaam en op een transparante manier worden beheerd, vrij van corruptie. De regering start januari 2021 met een brede discussie hierover. Daarbij komen strategische vragen aan de orde, zoals de positionering van het ‘olie en gas instituut’, hoe om te gaan met ‘local content’ en de keuze voor een ‘shore-base’. Discussies waar alle stakeholders bij betrokken zullen worden. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com