PARAMARIBO — De olieproductie in Guyana die eind 2019 begon, heeft de zoveelste mijlpaal bereikt. ExxonMobil Guyana maakte bekend dat de mijlpaal van vijfhonderd miljoen geproduceerde vaten aardolie is bereikt. De output is afkomstig van drie Stabroek Block-projecten – Liza 1, Liza 2 en Payara – in minder dan vijf jaar.
Exxon zei dat de drie projecten gemiddeld 650.000 vaten per dag produceren. “Ons ongeëvenaarde succes bij het ontwikkelen van Guyana’s oliebronnen in een toonaangevend tempo, kosten en milieuprestaties is gebaseerd op nauwe samenwerking met de regering van Guyana, evenals onze mede-ondernemers, leveranciers en aannemers. We blijven toegewijd aan Guyana voor de lange termijn en kijken ernaar uit om te blijven leveren voor het land”, stelde Alistair Routlegde, de president van het bedrijf.
“We blijven toegewijd aan Guyana voor de lange termijn en kijken ernaar uit om te blijven leveren voor het land”
Toegezegde investeringen om meerdere olieprojecten voor de kust van Guyana te ontwikkelen bedragen bijna 55 miljard US dollar. De toezeggingen moeten resulteren in een geïnstalleerde productiecapaciteit van 1,3 miljoen vaten per dag tegen het einde van 2027. Er is ook een aanzienlijk opwaarts potentieel vanwege Exxons strategie van productie-optimalisatie door middel van debottlenecking. Dit mechanisme heeft tot nu toe geresulteerd in een extra capaciteit van honderdduizend vaten per dag boven de nominale niveaus.
ExxonMobil Guyana Limited is de operator en heeft een belang van 45 procent in het Stabroek Block, Hess Guyana Exploration Ltd van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited van 25 procent. Olieproductie zal tientallen miljarden dollars aan inkomsten en aanzienlijke economische ontwikkeling voor Guyana genereren, aldus Exxon.
Sinds de eerste productie in december 2019 is er meer dan 5,4 miljard US dollar aan olie-inkomsten en royalty’s gestort in het Natural Resource Fund van het land. Meer dan zesduizend Guyanezen ondersteunen de activiteiten van het Stabroek-blok, wat bijna 70 procent van de lokale beroepsbevolking van de industrie is.
De oliehausse heeft van Guyana het snelst groeiende land ter wereld gemaakt. Naast directe inkomsten profiteert het van lokale content en golven van investeringsinteresse in andere sectoren die werden aangewakkerd door de olie-overvloed. SBM Offshore is de bouwer en exploitant van de FPSO’s die momenteel voor de kust van Guyana opereren.
- Duitse regering stort in..
- EU en LVV op 21 november in overleg om blacklisting visseri…..
- Meteodienst: Gevoelstemperatuur vrijdag boven 40° Celsius..
- Vijfde kinder-chirurgische missie in Diakonessenhuis..
- Brazilië ondekt wapens in boot uit Suriname..
- Kisoensingh: privatisering staatsbedrijven verdient transpa…..
- ‘Geen reden voor koersstijging’..
- Van Samson: “Ministeries zijn geen eigendom van partijen…..
- Het initiatief voor nationaal migratiebeleid in process..
- Bedrijfsleven moet voortouw nemen en ook zorgen voor goede …..
- Koersstijging door uitblijven 35% retentieregeling export..
- Afleg Vereniging Tammenga staat stil bij 30 jaar dienstbaar…..
- Commissie overlegt over seminar voor draagvlak Wet Industri…..
- Actievoeders Kabalebo ontvangen binnenkort sociale steun..
- Hulde voor de MAS bij maritieme open dagen..
- SVB schrijft U-17 Natio niet in voor Concacaf kampioenschap…..
- 60 bereidverklaringen uitgereikt voor bouwrijpe kavels Reeb…..
- Digitaal platform voor bedrijfsvergunningen gelanceerd..
- Staat Suriname benadeeld bij goudexporten via samenwerking …..
- Zeven kinderen worden geholpen tijdens vijfde kindermissie …..
- BEP wint terrein bij kiezers met diverse campagnes in Texas…..