Olieprijzen stijgen vanwege verkrappende markt

De olieprijzen in de Aziatische handel stegen woensdag vroeg, na schattingen van een grote voorraadtrekking in de VS en een waarschuwing van de Saoedische minister van Energie voor short sellers. In de vroege ochtendhandel in Europa stond Brent Crude boven de USD 78 per vat, op USD 78,06, een stijging van 1,63 procent. De Amerikaanse benchmark, WTI Crude, was met meer dan 1,81 procent gestegen en werd verhandeld op USD 74,23.
De prijzen voor ruwe olie stegen woensdag vroeg voor de derde achtereenvolgende dag, na stijgingen op maandag en dinsdag, zoals het American Petroleum Institute (API) dinsdag laat schatte dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week met 6,70 miljoen vaten zijn gedaald, vergeleken met verwachtingen van analisten van een build van 525.000 vaten.
De benzinevoorraden daalden met 6,398 miljoen vaten na een daling in de week ervoor met 2,46 miljoen vaten. De voorraden destillaat daalden met 1,771 miljoen vaten na een daling met 886.000 vaten in de week ervoor, zo bleek uit gegevens van API. Als de API-gegevens later op woensdag worden bevestigd door de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA), zou dit de Amerikaanse benzinevoorraden naar het laagste niveau vlak voor Memorial Day sinds 2014 sturen.
De VS blijven steken in onderhandelingen over het verhogen van het schuldenplafond, wat de afgelopen weken op het marktsentiment heeft gewogen. De minister van Energie van Saoedi-Arabië, prins Abdulaziz bin Salman, waarschuwde dinsdag echter opnieuw handelaren tegen het shorten van oliefutures, minder dan twee weken voordat het OPEC+-panel over productiebeleid op 4 juni bijeenkomt.
De opmerkingen van de belangrijkste oliefunctionaris van ‘s werelds grootste exporteur van ruwe olie, leidden tot speculaties dat OPEC+ de markten opnieuw zou kunnen verrassen, wanneer de ministers van de alliantie begin juni bijeenkomen. “Energiehandelaren hebben snel geleerd dat als het om olieprijzen gaat, je niet tegen de Saoedi’s moet vechten, aangezien ze zullen doen wat nodig is om de prijzen te verdedigen”, zei Ed Moya, senior marktanalist bij OANDA, dinsdag laat.
The post Olieprijzen stijgen vanwege verkrappende markt ..