De olievoorraden van het Guyana-Suriname-bekken worden al jaren gepresenteerd als een economische goudmijn die de toekomst van beide landen kan transformeren. Toch blijken de beloften van overvloed en groei steeds vaker in botsing te komen met de complexe realiteit van internationale oliehandel en geopolitieke belangen.
Het recente vertrek van ExxonMobil uit Surinames Blok 52 en de afnemende interesse in Guyana’s Blok S-8, illustreren de uitdagingen waarmee de regio geconfronteerd wordt. Voor Suriname komt dit op een gevoelig moment, nu het vertrouwen in de haalbaarheid van grote olieprojecten en de bijbehorende opbrengsten al broos is. In Guyana zijn de strenge local content-vereisten en de politieke druk om betere deals te sluiten een tweesnijdend zwaard: hoewel begrijpelijk vanuit een nationale belangenperspectief, schrikken ze potentiële investeerders af. ExxonMobil’s heroverweging van hun betrokkenheid in Guyana toont aan, dat de balans tussen nationale eisen en internationale investeerdersverwachtingen precair blijft.
TotalEnergies, die in Suriname een sleutelrol speelt in het Gran-Morgu-project, lijkt een meer strategische koers te varen door zijn belangen te diversifiëren tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana. De geopolitieke invloed van Frankrijk, zoals blijkt uit de verwevenheid van TotalEnergies met de Franse staat, onderstreept dat olieproductie in deze regio niet alleen een economisch, maar ook een diplomatiek spel is.
Deze ontwikkelingen leggen een pijnpunt bloot: terwijl Suriname en Guyana zich richten op nationale winsten en hervormingen, bepalen internationale oliebedrijven de spelregels. Hun focus ligt primair op winstgevendheid, kostenbeheersing en operationele efficiëntie. Politieke beloften over lokaal profijt, duurzaamheid en rechtvaardigheid zijn belangrijk, maar verliezen hun waarde als ze buitenlandse investeerders ontmoedigen.
Wat nodig is, is een gezamenlijke visie die verder gaat dan politieke retoriek. Suriname en Guyana moeten realistisch omgaan met de machtsdynamiek tussen nationale regeringen en multinationals. Samenwerking en kennisuitwisseling in de regio kunnen helpen om betere deals te onderhandelen, maar alleen als beide landen hun interne strategieën versterken en transparanter omgaan met risico’s en opbrengsten. De olievoorraden van het Guyana-Suriname-bekken bieden ontegenzeggelijk potentieel. Maar zonder een pragmatische benadering en een balans tussen politieke eisen en commerciële realiteit, blijft die potentie een onbenut droombeeld.
The post OLIEBELOFTE OP LOSSE SCHROEVEN VOOR SURINAME EN GUYANA? ..
- CCK en IRIS wachten tevergeefs op antwoord president..
- Kleine terugval in aantal bezoekers uit Frans-Guyana aan Su…..
- 131 politieofficieren bevorderd op Politieacademie..
- VSB steunt visie van president op duurzame ontwikkeling bau…..
- Openbaar Ministerie houdt vast aan schuld ex-vicepresident …..
- Regionale veiligheidsalliantie opgericht..
- Twee verkeersdoden bij frontale botsing Coppenamebrug..
- NAVO neemt coördinatie militaire hulp aan Kiev over..
- Drugs en attributen onbeheerd aangetroffen bij haard..
- Twee doden bij frontale aanrijding op Coppenamebrug..
- VES organiseert paneldiscussie over ontginning bauxiet in B…..
- Rusland: ‘Waarborgsom moet lager, verkiezingen niet in geva…..
- Administratieve chaos en politieke druk hinderen steun aan …..
- Leuning Henarbrug nog steeds niet hersteld..
- Shell plant nieuwe offshore-boringen in Surinames Blok 65..
- ‘Tabiki’ voegt zich toe als nieuwe Surinaamse rum op de mar…..
- Nieuwe song Ulrike Westfa-Wongsosemito ter afsluiting ‘jubi…..
- Politie treft drugs en verdachte aan bij acties tegen drugs…..
- Familie geschokt na grafruiming RK-begraafplaats, ondanks b…..
- No Name verrast Palm Boys..
- Vinicius Jr. uitgeroepen tot FIFA Beste Herenspeler van het…..