Olie-, gas- en goudproductie met strategisch beleid en wetgeving beschermen

door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — De toekomst van Staatsolie en daarmee de toekomstige olie-, gas- en goudproductie waar het staatsbedrijf bij betrokken is, zal voor een lange termijn en regeringen overstijgend worden beschermd. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdag in zijn jaarrede in De Nationale Assemblee.

Binnenkort wordt een team samengesteld dat een strategisch beleidsplan en wetgeving moet formuleren. Het zal zich specifiek bezig houden met het grotere nationale belang van Suriname. Er komt een lange termijn strategisch plan waaraan elke politieke regering die na 25 mei 2025 aan de macht komt zich zal moeten houden. Elke willekeur in verandering van het traject zal worden uitgesloten.

“De regering zal doen wat het best is voor Suriname”
President Santokhi
Bescherming
Santokhi zei dat het gaat om het beschermen van de voordelen van de olie- en gasindustrie voor de huidige en toekomstige generaties. “Zonder goed beleid en zonder goed leiderschap kan het misgaan”, beseft de regeringsleider.
Onderdeel van de nieuwe wetgeving zal zijn dat het proces voor het ontwikkelen van olie en gas voor de kust van Suriname goed moet verlopen. De opbrengsten mogen niet slechts een kleine elite ten goede komen, maar de hele samenleving. Er zal daarom een spaar- en stabilisatiefonds worden opgericht.
De ontwikkeling van olie moet een duurzaam effect hebben op de sociaaleconomische ontwikkeling van het land. “De grote oliereserves die we hebben vertegenwoordigen meer dan alleen economische groei, maar symboliseren hoop en een beter begin voor ons land. Een mogelijkheid die we niet mogen verkwanselen.”
Het staatshoofd zei dat dit plan niet door ‘een’ regering alleen kan worden nagestreefd. “Alle maatschappelijke groepen en de rest van de samenleving moeten hieraan werken. De regering zal doen wat het best is voor Suriname.” De president motiveerde het belang van bescherming van Staatsolie en daarmee de toekomstige olie- en gasproductie.
Hoeksteen
Er zijn vele technische zaken waarmee Staatsolie bezig is, maar er zijn ook beleidsmatige thema’s waar de regering aandacht aan moet besteden. Nu de finale investeringsbeslissing is genomen door TotalEnergies gaat Suriname een nieuwe fase in.
Santokhi bedankte Staatsolie voor een ‘fantastische job’ de afgelopen veertig jaar en verzekerde dat ze een hoeksteen van de economie blijft. Niet allen in olie, maar ook in goud speelt Staatsolie een belangrijke rol.
Het staatshoofd noemde het aandeel van 25 procent in het Merian-goudproject en dat van 30 procent in de Pikin Saramacca-mijn. De verwachting is dat Staatsolie in 2025 met 259 miljoen US dollar zal bijdragen aan de overheidsbegroting. Dat zal gebeuren in de vorm van dividend, inkomsten- en loonbelasting, belasting over de toegevoegde waarde en royalty’s uit de deals die het bedrijf heeft met goudmultinationals Newmont en Zijin/Rosebel Gold Mines.
Meer boringen TotalEnergies
Naast het nu behaalde succes in blok 58 heeft TotalEnergies harde toezeggingen gedaan en een nieuw plan, in hetzelfde blok, ingediend voor olieboringen in de Sapakara South- en de Krabdagumijn. Het gaat om een ‘field development plan’ voor offshore olieboringen met een totaal aan olieserve van zevenhonderd miljoen vaten ruwe olie.
Het project moet zich de komende twintig tot 25 jaar ontwikkelen. Volgens de huidige ramingen en marktprijzen zal het ongeveer tien miljard US dollar kosten. De ontwikkeling van het productieveld is gebaseerd op een productiecapaciteit van tweehonderdduizend vaten olie per dag, aangesloten op een onderzeese installatie en pijpleidingen. Vanaf 2026 worden in totaal dertig putten geboord. Volgens de president is dat één van de vele te verwachten investeringen.