OKB voor kennismaking bij Biza-minister Somohardjo

Leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) hebben vandaag kennisgemaakt met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). Na de introductie van de OKB-leden is tijdens de meeting van gedachten gewisseld over onder andere het hebben van goede communicatie tussen het orgaan en de minister en het maken van werkafspraken.
OKB-voorzitter Jennifer Van Dijk-Silos gaf aan dat het OKB al is gestart met de pos-electorale projecten. Echter is de samenwerking met het ministerie van Biza van belang. “Het verslag van de verkiezingen van mei 2020 is al af en zal behalve aan de president en De Nationale Assemblee (DNA), ook aan de Biza-minister worden gepresenteerd,” zei de OKB-voorzitter.
De bewindsman mag later deze week naar het verslag uitkijken. Minister Somohardjo zei over te zullen gaan tot evaluatie van de verkiezingen 2020 na ontvangst van het OKB-verslag. Naast Van Dijk-Silos hebben in het bestuur zitting Steven Mac Andrew, Annemarie Linger, Sharma Lakhisaran, Radj Jadnanansing, Malti Toekoen, Cornelis van Dijk, Sonja Bron en Hendrik Jamaloodin. Zij zitten aan tot oktober 2020.
Het OKB is het Surinaams toezichthoudend orgaan op verkiezingen in Suriname en werd opgericht in 1977. Politieke partijen dienen zich eerst bij het OKB te registreren en vervolgens bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), waar de kandidaatstelling plaatsvindt. Om aan de verkiezingen deel te kunnen nemen hebben partijen de goedkeuring van zowel het OKB als het CHS nodig.
Tijdens en direct na de verkiezingen houdt het OKB toezicht en onderzoekt problemen. Na ontvangst van het proces-verbaal van het CHS controleert het OKB de resultaten. Indien nodig maakt het OKB de uiteindelijke uitslag bekend.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald