Suriname bevindt zich op dit moment nog in de pre-electorale fase. In dat kader heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) dinsdagavond een bijeenkomst in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) gehouden. Benadrukt werd, dat er nog veel voorbereidingen getroffen moeten worden in het verkiezingsproces. OKB-voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks verklaarde dat de voordrachten vanuit politieke partijen, die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee, het bedrijfsleven en de vakbewe-ging, de garantie wensen dat het OKB zijn taken zonder inmenging en beïnvloeding van derden vervult.
Sheikh-Alibaks wees erop dat het OKB het orgaan is, dat erop moet toezien dat de verkiezingen goed verlopen. Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam, als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Voor het verwerven van deze reputatie heeft het OKB een kardinale rol gespeeld. Het OKB bewaakt een van de pijlers van de democratie namelijk: eerlijke, vrije en geheime verkiezingen in Suriname. Het fungeert als waakhond voor een transparante verkiezingsorganisatie in Suriname.
En tot op dit moment is dit orgaan wel op schema. Het enige gevaar dat dreigt te ontstaan, is het ‘’er is geen geld‘’ syndroom bij de overheid.
Sheikh-Alibaks legde uit, dat het OKB financieel wél afhankelijk is van de overheid om zijn taken uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn andere instituten die met de verkiezingen te maken hebben, die sommige zaken nog steeds niet in orde hebben. In het belang van de verkiezingen die voor deur staan, is het volgens de OKB-voorzitter, wel van primair belang een goede samenwerking met de media te hebben. Sheikh-Alibaks wil een goede samenwerking met de media, zodat de samenleving goed geïnformeerd is en bij ruis gelijk de juiste informatie kan worden doorgegeven. SVJ-voorzitter Naomi Hoever legde in dat kader uit, welke taak journalisten hebben te vervullen.
De verkiezingen van mei 2025 zullen anders zijn dan de voorgaande. Dit omdat er in plaats van 10 districten, één groot district is bij deze verkiezingen. Daarom moeten er in de resterende 7 maanden verschillende voorbereidingen getroffen worden in het verkiezingsproces. Zo is het ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA) verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezingen. Het Centraal Hoofdstembureau vervult een belangrijke rol en heeft verscherpte taken, door de wijziging van de Kiesregeling. Het OKB houdt toezicht en verklaart uiteindelijk de verkiezingen al dan niet geheel of gedeeltelijk bindend. Tot op dit moment is het OKB wel op schema. ‘’Alleen ben ik bezorgd over het tempo van BIZA‘’, benadrukt Sheikh-Alibaks.
OKB-voorzitter legde uit dat het BIZA tot nog toe niet is gelukt, genoeg mensen aan te trekken om op een stembureau te werken. Ook komt de voorlichting en informatie vanuit BIZA niet goed op gang, vooral naar het binnenland. Daarnaast is nog niet officieel rond, hoe het stembiljet dat uiteindelijk gebruikt gaat worden op 25 mei, eruit moet zien. Sheikh-Alibaks zegt wél dat er een bedrag van SRD 32 miljoen is uitgetrokken voor het OKB. ‘’Wij passen en meten met de middelen die we tot nu toe hebben ontvangen om activiteiten te ontplooien.‘’
The post OKB vervult zijn taken zonder inmenging en beïnvloeding van derden ..