Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) dat erop moet toezien dat de verkiezingen goed verlopen is “tot op dit moment” op schema. Een probleem dat een gevaar kan vormen voor het werk is het “er is geen geld” syndroom van de overheid. OKB is financieel afhankelijk van de overheid om zijn taken uit te voeren. Een ander zorgpunt is dat andere instituten die met de verkiezingen te maken hebben, sommige zaken nog steeds niet in orde hebben. Het OKB heeft woensdagavond in de Kamer van Koophandel & Fabrieken een informatiebijeenkomst voor journalisten en media gehouden. Deze bijeenkomst is gehouden in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). OKB-voorzitter voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks, heeft breedvoerig uitgelegd wat de taken van het OKB zijn, hoe het de verkiezingen benadert en het belang van een goede samenwerking met de media. SVJ-voorzitter Naomi Hoever is ingegaan op de belangrijke taak die journalisten te vervullen hebben in de voorziening van de informatie naar de burgers tijdens het verkiezingsproces. De OKB-voorzitter heeft diverse keren in zijn presentatie benadrukt hoe cruciaal de rol is van de media. Hij wil een nauwe samenwerking met de media opdat de samenleving goed geïnformeerd is en bij ruis gelijk de juiste informatie kan worden doorgegeven.
Over minder dan 7 maanden zullen de algemene, vrije en geheime verkiezingen worden gehouden op basis van een veranderde kiessysteem. In plaats van 10 districten, is er bij deze verkiezing één groot district. In de pre-electorale fase moeten diverse voorbereidingen worden getroffen in het verkiezingsproces. Voor de organisatie is het ministerie van Binnenlandse Zaken (BIZA) verantwoordelijk, waarbij ook het Centraal Hoofdstembureau een belangrijke rol vervult en verscherpte taken heeft door de wijziging van de Kiesregeling. Het OKB houdt toezicht en verklaart uiteindelijk de verkiezingen al dan niet geheel of gedeeltelijk bindend. Sheikh-Alibaks garandeert dat het OKB, ondanks de voordrachten vanuit politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee, het bedrijfsleven en de vakbeweging, zijn taken zonder inmenging en beïnvloeding vervult.
“Tot op dit moment is het OKB op schema,” benadrukt Sheikh-Alibaks. Hij spreekt zijn zorgen uit over het tempo van BIZA. Het lukt het ministerie niet om genoeg mensen aan te trekken om op een stembureau te werken. “De werving moest al plaats hebben gehad,” deelt de OKB-voorzitter mee. “Het ministerie waagt een vierde poging om personeel aan te trekken.” De voorlichting en informatie vanuit BIZA komt ook niet goed op gang, vooral naar het binnenland. Een ander minpunt is dat er nog steeds niet is besloten hoe het stembiljet dat uiteindelijk gebruikt gaat worden op 25 mei, eruit moet zien. Er zijn wel verschillende voorbeelden ontworpen.
“Financieel loopt het behoorlijk stroef,” deelt Sheikh-Alibaks mee op een vraag tijdens de paneldiscussie. “Wij passen en meten met de middelen die we tot nu toe hebben ontvangen om activiteiten te ontplooien.” Hij legt uit dat het OKB een strategisch plan volgt om zo effectief mogelijk uitgaven te doen. Het OKB heeft een budget goedgekeurd gekregen van SRD 32 miljoen, maar het is een hele klus om aan de middelen te komen. “Geldgebrek is een probleem. We zien dat we niet gemakkelijk geld krijgen. Waar dat aan ligt weten we niet.”
De begroting is al gekeurd in het parlement en is ook al gepubliceerd in het Staatsblad. “Maar de bureaucratie om financiële middelen te krijgen is een ramp in Suriname.” Het OKB stuit vaak op onbegrip bij de functionarissen van Financiën. “De mensen zitten in een kantoortje, hebben nooit de buitenwereld gezien en begrijpen niet wat de situatie is in het veld.” Het laatste gesprek op Financiën is wel vruchtbaar geweest, stelt Sheik-Alibaks. “Maar eerlijk gezegd, als de financiële voorziening op deze wijze doorgaat, dan is dat een zorgpunt voor de organisatie van de verkiezingen en het toezicht houden op de verkiezingen.”
- NDP: Met Divali reflecteren op de toekomst..
- Bouva wil uitleg over bereidsverklaringen GBB..
- Tweede poging verzoening stadscreool en marron..
- Boeren volledig uitbetaald..
- Uniek project in Suriname verbindt Nederlandse en Surinaams…..
- Zonnig met wat bewolking..
- Politiebericht over moord en zelfmoord te Koewarasan..
- Onduidelijkheid over tienjarige basisschool wegwerken..
- Jogi: Bouva wilde aan ‘damage control’ doen met grondvraags…..
- WHO: hoogste aantal mensen met tuberculose ooit..
- Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met …..
- Suriname treft voorbereidingen op olie-inkomsten en hervorm…..
- VHP: Wees een licht voor een ander..
- Steeds vaker neerslag..
- Bridge closure and traffic issues lead to policy review..
- Israël lijdt aanzienlijk en heeft meer soldaten nodig...
- Meer dan 3.000 Israëliërs ondertekenden een petitie waarin …..
- Column: Ongewenste situatie Zwembond..
- OKB is op schema; geldzorgen voor uitvoeren taken..
- Persverklaring coalitie-partijen in De Nationale Assemblée..
- Vraagtekens rond tekenbonus TotalEnergies..