OilNow: Suriname en Guyana domineren olie- en gasmarkt in 2021

De toekenning van het olie- en gasareaal in 2021 zal naar verwachting worden gedomineerd door landen als Suriname en Guyana, die het afgelopen jaar veel belangstelling in de industrie hebben getrokken. Dat meldt de olie nieuwssite OilNow.
In Guyana hebben de olievondsten door ExxonMobil het land sinds 2015 de status gegeven als de nieuwe olie- en gas-hotspot in de regio. De geschatte brutowaarde van negen miljard vaten olie-equivalent in het Stabroek-blok zal naar verwachting verder toenemen.
Op het hetzelfde blok is de mogelijkheid om nog meer olie te vinden en andere blokken voor de kust van het land.
Suriname heeft tot dusverre vier olievondsten gedaan voor 2020 die naar schatting meer dan 1,4 miljard vaten olie-equivalente bevatten. Exploratieactiviteiten gaan ook door met de mogelijkheid om meer ontdekkingen te doen.
“We verwachten dat de licentieactiviteit van volgend jaar gedomineerd wordt door landen als Suriname, Guyana, de VS, Noorwegen, Israël, India, China, Maleisië, Egypte en de VAE”, zegt het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy deze week.
“Andere landen maken hun licentieschema’s mogelijk pas in de tweede helft van volgend jaar bekend, terwijl ze wachten op belangstellenden. Het betreft hier Indonesië, Myanmar, Thailand, Algerije, Tanzania, Equatoriaal-Guinea, Ecuador en Barbados.”
In Suriname werden vorige maand acht blokken met een oppervlakte van meer dan 13.524 km2 aan nog niet geëxploreerde maar met potentieel areaal in het westelijke deel van het offshore-bekken aangeboden door Staatsolie Maatschappij Suriname N.V.
Suriname staat op de tweede plaats van de wereld wat betreft de hoeveelheid olie die dit jaar is ontdekt, Guyana blijft nummer een.
Ondertussen zijn de autoriteiten in Guyana van plan volgend jaar een licentieronde te openen, waarbij nu al interesse wordt getoond door bedrijven die in de regio actief zijn.
Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft gezegd dat het zich tot Guyana zou kunnen wenden voor toegang tot arealen langs de equatoriale marge van het land als de Braziliaanse milieuregelgevers geen vergunningen verlenen om boringen te plegen in het Foz do Amazonas-bekken. Volgens Castello Branco, CEO van Petrobras, is het bedrijf door Guyana uitgenodigd om deel te nemen aan de komende biedingsrondes van het land.
“In 2021 gaan deze biedrondes open”, vertelde Vickram Bharrat, minister van Natuurlijke Hulpbronnen aan OilNow. “De president van Guyana heeft binnenkort ook een ontmoeting met de president van Brazilië”, voegde hij eraan toe.
Volgens Rystad Energy is 2020 op weg om het jaar te worden met de minste afgesloten licentierondes van de 21e eeuw. Het toegekende areaal is naar schatting het laagste sinds 2002 met iets meer dan 324.000 vierkante kilometer, waarbij Noorwegen dit jaar de wereldleider is op het gebied van totale vergunde oppervlakte.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald