Sunil Oemrawsngh, voorzitter van Stichting 8 december 1982 heeft bij de bloemenhulde zojuist bij in Fort Zeelandia benadrukt dat “gerechtigheid volledig moet zijn. De straffen moeten worden uitgevoerd. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen, niet alleen voor de uitvoering van het vonnis, maar ook voor het herstel van de rechtsstaat en de waardigheid van de nabestaanden. De bloemenhulde bij het monument Bastion Veere werd bijgewoond door de ambassades van Nederland, de Verenigde Staten, Frankrijk en High Commission of Canada.”Vandaag staan we hier met een zwaar hart, maar ook met vastberadenheid. Het is 42 jaar geleden dat 15 onschuldige mensen op brute wijze uit het leven werden gerukt. Hun afwezigheid wordt nog steeds gevoeld in de lege plekken aan de eettafels, in de gebroken families, en in de stilte die hun stemmen achterlieten.
De veroordeling van degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden was een langverwachte stap naar gerechtigheid. Maar helaas, deze gerechtigheid is bitterzoet. Twee veroordeelden hebben zich aan hun straf onttrokken, en dat legt een schaduw over deze juridische overwinning. Voor veel nabestaanden die deze dag niet meer hebben mogen meemaken, blijft de leegte onvervuld.
Toch mogen we niet opgeven. Gerechtigheid moet volledig zijn. Dat betekent dat straffen uitgevoerd moeten worden en dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen, niet alleen voor de uitvoering van het vonnis, maar ook voor het herstel van de rechtsstaat en de waardigheid van de nabestaanden. Onze strijd is nog niet voorbij. We zullen blijven gedenken, blijven herinneren, en blijven onderwijzen. De jeugd moet leren van dit verleden, zodat zij nooit vergeet wat er kan gebeuren wanneer rechtvaardigheid wordt vervangen door dictatuur en terreur.
Daarnaast roepen we op tot concrete actie. De snelweg die de naam draagt van een veroordeelde crimineel moet worden hernoemd. Wij kunnen geen eer bewijzen aan iemand die verantwoordelijk is voor zulke daden. Deze oproep wordt gedragen door Stichting Moiwana, Stichting 8 December 1982 en vele anderen in onze samenleving.
Laten we vandaag niet alleen onze dierbaren eren, maar ook onze belofte hernieuwen: dat we zullen blijven strijden voor rechtvaardigheid, waarheid en een beter Suriname”, sprak Oemrawsingh.
- ‘Ratificatie van ILO-conventies brengt Decent Work di…..
- Jogi: ‘waar was Parmessar toen wapens uit woning Bouterse g…..
- Schade aan deel kinderafdeling MMC door brand..
- Tsunamiwaarschuwing: 7,3M aardbeving treft kust van Califor…..
- Verdachte aangehouden voor poging verkrachting zwakbegaafde…..
- ROS-directeur Boejoekoe: “Gesprekken met bond nodig om werk…..
- Boldewijn: ‘Onderminister mag minister niet controleren…..
- Guyana neemt Suriname als voorbeeld om malaria te eliminere…..
- Brandweer in Nickerie voor vuurwerkbewustwording..
- Workshop voor finalisering verkeersveiligheidsplan..
- VIDS eist transparantie in bauxietproject West-Suriname van…..
- Suriname en EU praten over wederzijdse betrekkingen..
- Nog een termijn als manager voor Marijke Mangal bij FVO..
- Tweede Kamer vraagt om Suriname aan te spreken over betrokk…..
- Uit vrije wil..
- Dc Saramacca trapt op zere teen politie..
- Vader krijgt 30 jaar celstraf voor levend verbranden 17-jar…..
- “Wij van de ABOP gaan dit niet accepteren!”..
- Toename hiv baart Volksgezondheid zorgen: binnenkort bewust…..
- Franse regering gevallen: chaos in politiek instabiel Frank…..
- Franse autoriteiten ontmantelen opnieuw drugsnetwerk met Su…..