Sunil Oemrawsngh, voorzitter van Stichting 8 december 1982 heeft bij de bloemenhulde zojuist bij in Fort Zeelandia benadrukt dat “gerechtigheid volledig moet zijn. De straffen moeten worden uitgevoerd. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen, niet alleen voor de uitvoering van het vonnis, maar ook voor het herstel van de rechtsstaat en de waardigheid van de nabestaanden. De bloemenhulde bij het monument Bastion Veere werd bijgewoond door de ambassades van Nederland, de Verenigde Staten, Frankrijk en High Commission of Canada.”Vandaag staan we hier met een zwaar hart, maar ook met vastberadenheid. Het is 42 jaar geleden dat 15 onschuldige mensen op brute wijze uit het leven werden gerukt. Hun afwezigheid wordt nog steeds gevoeld in de lege plekken aan de eettafels, in de gebroken families, en in de stilte die hun stemmen achterlieten.
De veroordeling van degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaden was een langverwachte stap naar gerechtigheid. Maar helaas, deze gerechtigheid is bitterzoet. Twee veroordeelden hebben zich aan hun straf onttrokken, en dat legt een schaduw over deze juridische overwinning. Voor veel nabestaanden die deze dag niet meer hebben mogen meemaken, blijft de leegte onvervuld.
Toch mogen we niet opgeven. Gerechtigheid moet volledig zijn. Dat betekent dat straffen uitgevoerd moeten worden en dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen, niet alleen voor de uitvoering van het vonnis, maar ook voor het herstel van de rechtsstaat en de waardigheid van de nabestaanden. Onze strijd is nog niet voorbij. We zullen blijven gedenken, blijven herinneren, en blijven onderwijzen. De jeugd moet leren van dit verleden, zodat zij nooit vergeet wat er kan gebeuren wanneer rechtvaardigheid wordt vervangen door dictatuur en terreur.
Daarnaast roepen we op tot concrete actie. De snelweg die de naam draagt van een veroordeelde crimineel moet worden hernoemd. Wij kunnen geen eer bewijzen aan iemand die verantwoordelijk is voor zulke daden. Deze oproep wordt gedragen door Stichting Moiwana, Stichting 8 December 1982 en vele anderen in onze samenleving.
Laten we vandaag niet alleen onze dierbaren eren, maar ook onze belofte hernieuwen: dat we zullen blijven strijden voor rechtvaardigheid, waarheid en een beter Suriname”, sprak Oemrawsingh.
- Jeanette Mathilda Comvalius (77) Amsterdam 7-12-2024..
- Rudolf Johan Homoet (81) Amsterdam 6-12-2024..
- Informatiebijeenkomst in Commewijne en Saramacca over 10-ja…..
- VSG: Mensenrechten worden nog dagelijks geschonden in Surin…..
- E-biker overlijdt bij aanrijding Ringweg-Zuid en duorijder …..
- Felle reacties in DNA over beheersdaden Guyana in Tigri..
- Santokhi: overeenkomst met Chinalco zal in nationaal belang…..
- Unicef: 40.600 binnenlandbewoners getroffen door droogte..
- Toename van trioseks onder jeugdigen vergroot risico op SOA…..
- IBC Suriname 2025: Strategisch platform voor regionale groe…..
- PL-onderministers niet dit jaar; Brunswijk wil nu ook TCT..
- OW hervat rehabilitatie pompgemalen..
- Baba Vanga, bekend als de “Nostradamus van de Balkan&…..
- Probleem Moni Karta wordt erger in Post Utrecht..
- Vier ingesloten voor inbraak gezin douanier..
- Mensenrechtenschendingen door militairen zijn een smet voor…..
- De oorlog die splitsing bracht (slot) : ‘Wij als burgers mo…..
- Jason Yeung ongenaakbaar in U20-jeugdschaakkampioenschap..
- Schuld van SAIL ruim USD 15 miljoen..
- Stichting 8 december 1982: ‘Gerechtigheid en waarheid blij…..
- Risico’s en mogelijkheden rondom Corantijnbrug en Tigri-geb…..