OBS-ondervoorzitter: “Wij duperen niemand”

“Ze hebben ons nog niet uitbetaald en we hebben ook geen geld om voor te schieten,” is de reactie van Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), op het uitblijven van gelden die zij tegoed hebben van de overheid. Volgens hem kunnen minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de directeur van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) Fariyal Renfurm, niet aangeven wanneer de uitbetaling zal plaatsvinden.
“Ik ben niet degene die bepaalt. Het zijn de leden die aangeven, dat ze niet zullen rijden zolang de gelden niet gestort zijn,” zegt Woon. Wat de vervoerders stoort is dat er tijdens gesprekken van de OBS met de TCT-bewindsman en NVB-directeur Renfurm niet is gesproken over de uitbetaling van de COVID-19-gelden aan de bus- en boothouders. De mensen die vanaf november niet hebben ontvangen zijn niet eens aan beurt, zegt hij.
Volgens Woon begrijpt de TCT-topman niet dat de leden geen geld meer hebben om hun te kunnen tanken. Hij benadrukt dat de schuld niet bij de vervoerders ligt. “We willen ons geld eerst gestort zien. Ze hebben ons SRD 2000 uitbetaald voor de dagen waarop er gereden is en dat geld is zo op. De total lockdowndagen zijn niet uitbetaald. We moeten iedere dag tanken uit onze eigen zak voor de volgende dag,” haalt Woon aan.
De OBS-ondervoorzitter vertelt verder dat de gelden van juli, eind augustus betaald zouden moeten worden, maar die zijn nog niet gestort. Het geld van de maand juni is pas eind augustus betaald en juli is allang verstreken en dat is niet meegenomen in de uitbetaling.
“Als we nu weer gaan rijden zullen we binnen korte tijd weer in actie zijn vanwege het niet uitbetalen van de achterstallige gelden van de afgelopen maanden. We hebben gevraagd naar een spoed onderhoud met minister Jubithana, maar die reageert niet op ons verzoek en dat is geen stijl van werken. De lijst met de nieuwe tarieven voor de buskaarten is al uit, maar wij zijn nog niet uitbetaald,” betreurt Woon.
Ook de stukken die opgestuurd moeten worden, zijn ook laat ingediend bij het ministerie van Financiën en Planning, waardoor de betaling heel laat plaatsvindt. Dit is ook een van de zaken, die er oorzaak van is dat de OBS-leden te lang op hun geld moeten wachten.
Simone Awanna