OAS complimenteert Suriname voor stembusgang 25 mei

18/07/2021 00:00 – Van onze redactie

OAS-waarnemers op 25 mei 2020 bij één van de stembureaus. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Hoewel in eigen land de kritiek niet mals was op de organisatie en het verloop van de verkiezingen van 25 mei vorig jaar, heeft Gonzalo Koncke Suriname gecomplimenteerd voor de wijze waarop de stembusgang is georganiseerd en verlopren. Koncke, voorzitter van de electorale missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) presenteerde vrijdag het rapport.
Nadat Jennifer van Dijk-Silos, toen voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), op de dag van de stemming een spoedoverleg had met de toenmalige president Desiré Bouterse om de duur van de stemming met twee uur te verlengen, noemde de OAS-waarnemersmissie de interactie “worrisome”, vooral omdat Bouterse zelf kandidaat was. Van Dijk-Silos, die vond dat de OAS de plank missloeg, had op haar beurt kritiek op het “incompetente” ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze wond zich op over het optreden van het ministerie dat door directe bekendmaking van het stemresultaat na te laten de wet had overtreden.
Van Dijk-Silos sprak op de verkiezingsdag zelfs van een “chaos”. “Bij elke verkiezing heb je vlekjes, maar deze zijn net een grote plas olie die zich uitspreidt in de zee.” Het OKB werd overspoeld door klachten en moest er zelf toe overgaan om op enkele stembureaus in Paramaribo de stemming op te schorten. Aan kiezers in de ressorten Pontbuiten en Tammenga waren bijvoorbeeld verkeerde stembiljetten voor ressortraadsleden verstrekt. “In mijn twintigjarige carrière bij het OKB heb ik nog nooit zoveel ellende gezien”, concludeerde ze. Van Dijk-Silos zei dat de chaotische situatie de reden is waarom de verkiezingen door een onafhankelijke autoriteit moeten worden georganiseerd.
Tijdens de virtuele presentatie van het eindrapport van de electorale waarnemersmissie van de OAS op 14 juli tijdens de reguliere vergadering van de permanente raad werd opgemerkt dat Suriname het eerste land in het Caribisch Gebied was dat te midden van de Covid-19-pandemie verkiezingen organiseerde. Niermala Badrising, Surinames ambassadeur bij de OAS, sprak de waardering uit over de constructieve betrokkenheid van de waarnemingsmissie bij de samenstelling van het rapport. Ze bleef ook stilstaan bij de institutionele, organisatorische, logistieke en fysieke uitdagingen rond het organiseren van verkiezingen tijdens de pandemie.
De regering-Santokhi/Brunswijk heeft twee maanden na haar aantreden, op 25 september, een nieuwe OKB geïnstalleerd onder leiding van Sheikh-Alibaks Samseerali. Daarnaast heeft het staatshoofd de opdracht gegeven na te gaan wat de haalbaarheid is van een onafhankelijke verkiezingsautoriteit voor de algemene organisatie en het beheer van de verkiezingen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benadrukte dat de regering zich zal blijven inzetten voor de handhaving van de democratische beginselen, de rechtsstaat, de versterking van democratische instellingen en de bevordering van goed bestuur om de algehele politieke stabiliteit, social cohesie, harmonie en ontwikkeling te ondersteunen en te waarborgen.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname