NZR bezorgd over toename Covid-besmettingen

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) maakt zich zorgen over de gevolgen van de stijging van het aantal personen dat positief wordt getest op Covid-19. Als code rood wordt bereikt, waarbij er sprake is van community spreading, zal het betekenen afschalen van de reguliere zorg. De bedden zullen dan vrijgemaakt moeten worden voor mensen met Covid-19.

NZR-voorzitter tevens algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat ze hoopt dat het niet zover komt. De samenleving moet zich houden aan de maatregelen, anders is de volgende fase dat alleen spoed en noodzakelijke zorg kan worden gegeven. “De eerste golf heeft ons geleerd dat afschalen van reguliere zorg juist voor meer ellende heeft gezorgd. Wij hebben veel meer complicaties gezien en zijn nog steeds bezig de achterstand in zorg in te lopen,” benadrukt Redan.

Het zorgpersoneel is vanaf maart vorig jaar intensief bezig met Covid-patiënten en is overwerkt. “Wij hebben al een tekort aan zorgpersoneel: specialisten/artsen en verpleegkundigen. Eenieder heeft harder gelopen en dat doen ze nu al 11 maanden. Wij zijn zeer bezorgd omdat er een toename is in ziekenhuisopnames Covid-zorg, maar ook een toename in reguliere zorg. Academisch Ziekenhuis Paramaribo en ’s Lands Hospitaal zijn nu voor 97% vol. Alle bedden zijn vanaf de feestdagen tot nu toe bezet”, deelt Redan mee.

Intussen zijn de ziekenhuizen zich aan het voorbereiden in samenspraak met de minister van Volksgezondheid over een afschalingsplan. De NZR-voorzitter hoopt dat het niet zover hoeft te komen. “Hopelijk komt het niet zover. Veel hangt af van de samenleving”, zegt Redan.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com