Nu sprake van sporadische coronabesmettingen

Er is nu sprake van sporadische oftewel clusterbesmettingen wat COVID-19 betreft. Zo was er de afgelopen week een cluster van besmettingen in een visverwerkingsfabriek, waarbij twaalf arbeiders besmet zijn geraakt. Deze clusterbesmetting is onder controle gebracht door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), geeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid te kennen in een televisietoespraak. De COVID-19-maatregelen blijven recht overeind.
Volgens de bewindsman moet de gemeenschap alert blijven aangezien meer dan 90 procent van de bevolking nog geen immuniteit heeft tegen het coronavirus. Met andere woorden: een grote uitbraak zoals in Europa gaande is, kan Suriname overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft.
Twee weken terug heeft president Chan Santokhi reeds aangegeven, dat er een dalende trend met hoopvolle cijfers was. Ramadhin deelt mee dat deze trend zich verder heeft voortgezet. Hierdoor kan de regering het pad naar verdere normalisatie gestadig voortzetten.
De vorige week was er een gemiddeld aantal van zes besmettingen per dag. Elke besmetting is er een teveel, zegt de minister. Echter is Suriname nu dus wel ver beneden de gestelde gevarenzone van 25 besmettingen per dag. “Als wij de historische gegevens in beschouwing nemen geeft dat ons een goede weergave van de huidige situatie,” zegt de minister.

Ramadhin geeft aan dat de curve een positief beeld vertoont. Aan IHR kan aanbevolen worden dat Suriname nu terug naar code oranje is. “Wij zijn daardoor steeds meer op ons gemak. Laat dat gemak echter niet overslaan tot nonchalance. Wij zijn er nog niet,” zegt hij.
Toename feestenDe autoriteiten hebben geconstateerd dat de afgelopen twee weken een toename is van meldingen over feesten, clubs die open zijn en waar er massa’s mensen op afkomen. Dit moet volgens de minister met zijn allen vermeden worden. Hij wijst hierbij op de eigen verantwoordelijkheid. “U bent de allerbelangrijkste factor voor het vermijden van een eventuele volgende golf,” benadrukt hij. Minister Ramadhin spoort de mensen aan om gebruik te maken van de kliklijn 105 om eventuele illegale feestjes te rapporteren aan de daartoe bevoegde autoriteiten.

Momenteel liggen er namelijk vijf personen op de Intensive Care Unit (bezetting van de IC-bedden 20 procent vergeleken met 25 procent vorige week), twintig patiënten liggen op de verpleegafdelingen van het Wanica ziekenhuis en Academisch Ziekenhuis Paramaribo (bezetting van 12 procent van de landelijke beddencapaciteit vergeleken met 13 procent vorige week). Er liggen acht patiënten in het isolatie veldhospitaal van het Wanica ziekenhuis (bezetting plus 8 procent; vorige week 16 procent). De afgelopen week heeft een Surinamer de strijd verloren van COVID-19. De minister condoleert familie en nabestaanden.
FeestdagenRamadhin geeft verder aan dat het einde van 2020 nadert en het Outbreak Management Team (OMT) dringend aanbeveelt dat er op aangepaste, COVID-19 veilige, wijze de feestdagen worden doorgebracht. Er zijn mensen uit de entertainmentwereld, die corona antigeen sneltesten willen introduceren als entree screening voor dansfeesten of andere festijnen.
Het is bekend dat de gevoeligheid van deze antigeen sneltesten laag is bij asymptomatische personen (minder dan 60 procent). “Wij wijzen zulke voorstellen, ondersteunt door de PAHO/WHO, met klem af,” laat de minister weten.
De regering is de sector dankbaar voor de welwillendheid om met pasklare antwoorden op de proppen te komen. Deze antwoorden zal de regering steeds blijven afstemmen op de realiteit. “Een gezond en COVID-19-vrij Suriname is ons doel,” aldus Ramadhin.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald