In de aanloop naar de verkiezingen zegt de Nationale Partij Suriname (NPS), te merken dat de partij doelwit is geworden van ‘valse aanvallen’ vanuit politieke tegenstanders. In een verklaring waarschuwt de partij, kiezers voor wat zij omschrijft als ‘een golf van desinformatie’, gericht op het ondermijnen van de positie van de NPS, die volgens recente opiniepeilingen, tot de snelst groeiende partijen behoort.
Aanleiding voor de reactie is een anonieme video, die de afgelopen dagen op sociale media circuleert en waarin wordt gesteld, dat Suriname door toedoen van de NPS en de wijze waarop het grensgeschil met Guyana is aangepakt, zo’n 900 miljard US-dollar aan potentiële olie-inkomsten zou zijn misgelopen. Daarbij worden onder anderen voormalig president Ronald Venetiaan en oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, verweten dat zij het dossier onzorgvuldig zouden hebben beheerd.
De NPS noemt de beschuldigingen onwaar en benadrukt, dat het grensgeschil tussen Suriname en Guyana al meer dan een eeuw bestaat, zowel op land (het Tigri-gebied) als op zee.
Pogingen om via onderhandelingen tot een oplossing te komen, hebben volgens de partij, decennialang niets opgeleverd.
Een belangrijk moment in het geschil was de interventie van de Surinaamse marine in juni 2000, waarbij een boorschip dat namens Guyana in het betwiste zeegebied opereerde, werd verwijderd. In reactie daarop stapte Guyana in 2004 naar het Internationaal Zeerechttribunaal (UNCLOS). De regering-Venetiaan, een coalitie van onder meer de NPS, VHP, PL en SPA, verdedigde de positie van Suriname in deze zaak met bijstand van internationaal gerenommeerde juridische en maritieme experts. Het vonnis van het tribunaal werd in september 2007 uitgesproken. Daarbij werd een maritieme grenslijn vastgesteld, die begint bij een punt op .elijke oever van de Corantijnrivier en vervolgens via een lijn van gelijke afstand tussen de beide kuststaten loopt tot 200 zeemijlen in de Exclusieve Economische Zone. Belangrijk is dat het tribunaal tevens bevestigde dat de Corantijnrivier over de volle breedte tot Suriname behoort. De NPS benadrukt dat deze zogenaamde equidistante lijn, een internationaal erkend uitgangspunt is bij het oplossen van grensgeschillen, zoals ook toegepast tussen Barbados en Trinidad & Tobago en aan de oostgrens van Suriname met Frans-Guyana. Volgens de partij heeft de uitspraak niet geleid tot enig verlies van bestaand Surinaams territorium. Integendeel, het vaststellen van de maritieme grenslijn heeft voor zowel Suriname als Guyana duidelijkheid gecreëerd, waardoor beide landen sindsdien exploratie- en productieovereenkomsten konden aangaan met internationale oliebedrijven. De olievondsten van ExxonMobil in Guyana, zoals Liza en Payara, liggen volgens de NPS, buiten het gebied dat ooit door Suriname werd geclaimd. Aan de grenszijde zijn vooral gasvondsten gedaan, zoals Haimara. Ook Suriname heeft belangrijke vondsten gedaan in het offshore gebied en verwacht in 2028 te starten met grootschalige olieproductie.
De NPS stelt dat president Venetiaan destijds ‘alle zeilen heeft bijgezet’ om de belangen van Suriname op het hoogste niveau te verdedigen. Ook voormalig minister Rusland zou een belangrijke rol hebben gespeeld door Staatsolie actief te betrekken bij het afsluiten van productieovereenkomsten met internationale partners. Volgens de partij werd in alle gevallen in goed overleg binnen de coalitie gewerkt.
‘Het is pertinent onjuist dat Suriname 900 miljard dollar zou zijn misgelopen’, aldus de NPS. ‘De huidige successen in de olie- en gassector zijn mede te danken aan de doortastende aanpak van de toenmalige regering.’
The post NPS wijst beschuldigingen over maritiem grensgeschil met Guyana van de hand ..
- Drukproces definitieve RR-stembiljetten gestart..
- Staatsolie boekt omzet van US$ 735 miljoen in boekjaar 2024..
- President geeft startsein verharden Gangaram Pandayweg..
- CAMOUFLAGEMARS..
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag..
- Staatsolie draagt US$ 384 miljoen bij aan staatskas in 2024..
- OM: Verdachte ernstige milieuverontreiniging voorlopig vrij..
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werk…..
- India voert luchtaanvallen uit op Pakistan: spanning tussen…..
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..