Ingezonden:
In deze verkiezingsmaand merken we dat politieke tegenstanders van alles proberen om de meest sterk en snel groeiende partij volgens diverse opinie peilingen, namelijk de NPS neer te halen en valselijk aan te vallen. De NPS wil de kiezers waarschuwen voor nog veel meer valse aanvallen die gaan komen.
Reeds enkele dagen circuleert een anonieme video clip op social media waarin gesteld wordt dat door de aanpak van de NPS van de zeegrens met Guyana, ons land USD 900 miljard zou zijn misgelopen. Verder wordt oud President Venetiaan en ook de huidige voorzitter Rusland beschuldigd van een slechte aanpak.
Suriname en Guyana hebben reeds meer dan 100 jaren grens disputen, welke van het Tigri gebied reiken tot het zeegebied. Decennia lange besprekingen hebben niet tot een oplossing geleid en het is een grote vraag of er ooit d.m.v. onderhandelingen een accoord bereikt zal kunnen worden gezien de nationale sentimenten.
Met het verdrijven door de Surinaamse marine van het CGX boorschip dat voor Guyana in het betwist maritiem gebied wilde boren in het jaar 2000, zag Guyana zich genoodzaakt om haar recht te zoeken bij het U.N. Zeerecht Tribunaal (UNCLOS) in februari 2004. Suriname is medeondertekenaar van de UNCLOS en moest haar case dan ook bepleiten. De Regering Venetiaan bestaande uit een coalitie van de NPS, VHP, PL en SPA nam de vooraanstaande advokaat Hans Lim A Po, het internationale advokatenkantoor Cravath, Swaine & Moore LLP en een batterij aan gerenommeerde internationale experts en professoren in de arm.
Na een uitgebreid proces werd in september 2007 vonnis gewezen, waarbij een maritieme grenslijn werd bepaald, dat zijn oorsprong vindt bij een bepaalde punt op de Guyanese oever bij de monding van de Corantijnrivier en een bepaalde richting volgt in de territoriale zee van 12 mijlen, waarmee Suriname content is. Een belangrijk onderdeel van het vonnis is dat formeel weer bevestigd werd, dat de Corantijn rivier over haar volle breedte Surinaams territoir is.
Vanaf het 12 mijlspunt is de maritieme grenslijn bepaald als de zogenaamde equidistante lijn welke loopt door de Exclusieve Economische Zone van 200 mijl en het Continentaal Plateau. De equidistante lijn is een lijn waarvan elk punt een gelijke afstand heeft naar de kustlijn van de beide naburige landen. De bepaling en het principe van de equidistante lijn is in dergelijke maritieme geschillen een internationaal erkende manier om geschillen te beslechten, zoals in het dispuut tussen Barbados en Trinidad.
In de oostgrens met Frans Guyana was hetgrensgeschil eerder ook met de equidistante lijn afgerond. In elke rechtszaak is er een partij die het recht aan haar kant heeft en in dit geval is helaas het vonnis in het voordeel van Guyana uitgevallen.
Het voordeel van de vaststelling van de maritieme grens tussen Suriname en Guyana is dat beide landen eindelijk konden overgaan on exploratiecontracten te sluiten. Guyana heeft eerder offshore olievondsten gedaan, gevolgd door Suriname. Alle olie en gasvondsten zijn gedaan in een gebied dat bekend staat als de Golden Lane, die de richting heeft van Noord-West naar Zuid-Oost.
De meeste vondsten van Guyana, zoals Liza, Liza Deep en Payara zijn gelegen buiten het gebied dat eerder werd geclaimd door Suriname. Tegen de grens met Suriname werden door Exxon vooral gasvondsten zoals Haimara gedaan.
Het is dus pertinent niet waar dat de NPS door haar aanpak Suriname USD900 miljard aan opbrengsten heeft gemist. Door de vaststelling van de maritieme grens hebben beide landen eindelijk via multinationals exploraties kunnen doen, die met succes olie en gasvondsten hebben opgeleverd. Suriname zal in 2028 een groot olie producerend land worden.
De NPS kan met trots haar aandeel claimen in het succes van de olie en gasvondsten, omdat President Venetiaan staatsmanschap getoond heeft door alle zeilen bij te zetten en kosten nog moeite te sparen in Suriname’s belang.Minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen die aantrad in 2005 heeft ook zijn bijdrage geleverd door zijn beleid, waarbij Staatsolie werd gestimuleerd met het sluiten van vele produktie sharing overeenkomsten met multinationals voor de offshore exploraties. De NPS heeft overigens altijd in coalitieverband met haar partners overlegd en besluiten genomen.
Paramaribo, 6 mei 2025
Werkgroep Planning & Ontwikkeling
Johan Adolf Pengel Instituut van de NPS
- Misiekaba belooft zero tolerance beleid zonder aanziens des…..
- ‘Yu na a nyun Gado fu Sranan’..
- Leiderschap in verkiezingstijd: meer dan een titel, een ver…..
- DA ’91: Vreedzame politieke campagne in een polariserend Su…..
- Wazige verkiezingsprogramma’s..
- Minister Mathoera: “Stichting Uitvaartverzorging Defensie e…..
- Tientallen gewonden bij pensioenprotest voor Argentijns con…..
- “Moesje miauwt waar het pijn doet”..
- “Weinig partijen bekend met programmatisch plannen en ontwe…..
- Eerste 3D beelden nieuwbouw AZP vrijgegeven..
- NDP-voorzitter Geerlings-Simons: ‘Ik vrees voor fraude omda…..
- Reactie op ‘OMO-schuld van SRD 8,3 miljard: Wie betaa…..
- Vakantieganger in val gelokt en beroofd..
- SAO certificeert 19 vrouwen in textiele werkvormen..
- Wan Okasi behaalt overwinning in hoger beroep: Artikel 27 K…..
- President legt eerste steen voor overkapping Crematieoord U…..
- Wie scoort, wie faalt?: Analyse van de verkiezingsprogramma…..
- Christelijke gemeenschap Konmakandra fu Bribiwan doet oproe…..
- VK tekent overeenkomst om Chagoseilanden aan Mauritius over…..
- ABOP en NPS strijden om invloed in Coronie volgens voormali…..
- NDP regeringen zijn slecht voor het land, zegt Mathoera..