AL DECENNIALANG WORDT het Weg naar Zee-gebied geplaagd door overstromingen die het gevolg zijn van de onstuimige zee. Krachtige golven hebben over een afstand van meerdere kilometers een breed stuk van de kust weggeslagen. Ook de natuurlijke begroeiing langs de kust, met name de mangroves, is grotendeels verdwenen. Deze erosie heeft ervoor gezorgd dat landbouwgrond en woonhuizen nu direct blootstaan aan de krachten van de natuur en bij elke springvloed onder water lopen. Dit leidt tot aanzienlijke problemen, zoals het verlies van oogsten en schade aan woningen en inboedel.
Deze problematiek is niet nieuw. Opeenvolgende regeringen zijn ermee geconfronteerd en er is al veel onderzoek naar gedaan en over gerapporteerd. Al jaren is bekend dat een solide zeewering de enige effectieve en blijvende oplossing is om het gebied te beschermen tegen de zee. Desondanks hebben voorgaande regeringen nagelaten om de noodzakelijke investeringen te doen voor de bouw van een dergelijke dijk.
Het zou de regering sieren om problemen aan te pakken zonder de suggestie te wekken dat zij pas in actie komt nu de verkiezingen naderen
Deze week bezocht president Chandrikapersad Santokhi het gebied. Kort daarna verspreidde de Communicatiedienst Suriname (CDS) een persbericht waarin de situatie in Weg naar Zee als ‘alarmerend’ wordt bestempeld. Dit wekt de indruk dat het probleem recent is ontstaan, terwijl de situatie al geruime tijd, ruim vóór het aantreden van de regering-Santokhi in juli 2020, kritiek was.
De huidige regering is dus al lang op de hoogte van de precaire situatie, die al lang het alarmstadium is gepasseerd. Burgers hebben zich meermaals tot het ministerie van Openbare Werken gewend met hun problemen, wat aantoont dat de onhoudbare toestand bij de regering bekend is.
Tijdens zijn bezoek kondigde de president aan dat er een Sea Defense-project zal worden gestart om de kust op lange termijn te beschermen tegen de zee. Gezien de acute noodzaak zal de regering ook met noodmaatregelen komen, die vervolgens te zijner tijd in het grotere project moeten worden opgenomen. Het persbericht van de CDS meldt dat er op korte termijn actie zal worden ondernomen om de bezittingen van de bewoners te beschermen.
Voor de aanleg van een nooddijk in Weg naar Zee zal geld uit een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank worden gebruikt. De vraag die zich opdringt is waarom een presidentieel bezoek nodig was voordat er concrete stappen worden gezet voor een structurele oplossing. Het zou de regering sieren om problemen aan te pakken zonder de suggestie te wekken dat zij pas in actie komt nu de verkiezingen naderen en zij zich wil profileren als een daadkrachtige probleemoplosser.
- Regering komt betalingsafspraak met Centrale Bank niet na..
- Erkenning grondenrechten cruciaal voor ontwikkeling binnenl…..
- 27-jarige ingesloten na fatale kappartij..
- Energiecrisis een feit..
- Verblijfs- en werkvergunningen in Suriname..
- Van Samson: ‘VHP laat zich niet afschrikken’..
- Woordenwisseling tussen twee manspersonen eindigt in kappar…..
- Helen Rita Watson..
- Ook in Suriname zal olie duurder worden als wereldmarktprij…..
- Politieambtenaar per direct buiten functie gesteld..
- Landvreugd: ‘BIZA had een schaduwministerie’..
- Schoolmeubilair en medische hulpgoederen voor Boven-Surinam…..
- Parlementariërs verschillen van mening over Terugroepwet..
- Trump beëdigd voor de tweede keer..
- Donald Trump beëdigd als president van de Verenigde Staten..
- Drie politiefunctionarissen ingesloten..
- Caricom blij dat Biden Cuba van terrorismelijst schrapt..
- Bouwproject AMC-SU wordt weer opgepakt..
- NPS houdt discussieavond over de gewijzigde Kiesregeling..
- Verse broodjes..
- Tasriem leidt tot aanhouding ‘schoonbroer’..