AL DECENNIALANG WORDT het Weg naar Zee-gebied geplaagd door overstromingen die het gevolg zijn van de onstuimige zee. Krachtige golven hebben over een afstand van meerdere kilometers een breed stuk van de kust weggeslagen. Ook de natuurlijke begroeiing langs de kust, met name de mangroves, is grotendeels verdwenen. Deze erosie heeft ervoor gezorgd dat landbouwgrond en woonhuizen nu direct blootstaan aan de krachten van de natuur en bij elke springvloed onder water lopen. Dit leidt tot aanzienlijke problemen, zoals het verlies van oogsten en schade aan woningen en inboedel.
Deze problematiek is niet nieuw. Opeenvolgende regeringen zijn ermee geconfronteerd en er is al veel onderzoek naar gedaan en over gerapporteerd. Al jaren is bekend dat een solide zeewering de enige effectieve en blijvende oplossing is om het gebied te beschermen tegen de zee. Desondanks hebben voorgaande regeringen nagelaten om de noodzakelijke investeringen te doen voor de bouw van een dergelijke dijk.
Het zou de regering sieren om problemen aan te pakken zonder de suggestie te wekken dat zij pas in actie komt nu de verkiezingen naderen
Deze week bezocht president Chandrikapersad Santokhi het gebied. Kort daarna verspreidde de Communicatiedienst Suriname (CDS) een persbericht waarin de situatie in Weg naar Zee als ‘alarmerend’ wordt bestempeld. Dit wekt de indruk dat het probleem recent is ontstaan, terwijl de situatie al geruime tijd, ruim vóór het aantreden van de regering-Santokhi in juli 2020, kritiek was.
De huidige regering is dus al lang op de hoogte van de precaire situatie, die al lang het alarmstadium is gepasseerd. Burgers hebben zich meermaals tot het ministerie van Openbare Werken gewend met hun problemen, wat aantoont dat de onhoudbare toestand bij de regering bekend is.
Tijdens zijn bezoek kondigde de president aan dat er een Sea Defense-project zal worden gestart om de kust op lange termijn te beschermen tegen de zee. Gezien de acute noodzaak zal de regering ook met noodmaatregelen komen, die vervolgens te zijner tijd in het grotere project moeten worden opgenomen. Het persbericht van de CDS meldt dat er op korte termijn actie zal worden ondernomen om de bezittingen van de bewoners te beschermen.
Voor de aanleg van een nooddijk in Weg naar Zee zal geld uit een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank worden gebruikt. De vraag die zich opdringt is waarom een presidentieel bezoek nodig was voordat er concrete stappen worden gezet voor een structurele oplossing. Het zou de regering sieren om problemen aan te pakken zonder de suggestie te wekken dat zij pas in actie komt nu de verkiezingen naderen en zij zich wil profileren als een daadkrachtige probleemoplosser.
- Surge maakt investering mogelijk..
- Bevoegdheid OKB blijft onduidelijk na ‘premature’ stap …..
- Ethiek in de politiek..
- Volleybalsters Lyzecks goed op dreef in eerste klassecompet…..
- Verhalende videoserie over het leven van Srila Prabhupada t…..
- JUSTITIE WIST NIET WAAR BOUTERSE WAS…..
- CHINALCO-HERRIE IN SURINAME LAAT GEBREK AAN DENKKRACHT ZIEN..
- Landbouwers blij met regen..
- Jaarlijks meer dan 20 lepra-gevallen in Suriname..
- Jaarinflatie naar 10.1% in december..
- BESCHOUWING — Investeringskosten Blok 58 stijgen met 47 pro…..
- Surinaamse crisis wordt groter na verkiezing van mei 2025 d…..
- Rozenhout ziet geen reden tot privatisering Grassalco..
- STAAT BRUNSWIJK BOVEN DE WET?..
- Hamas laat vier Israëlische soldaten vrij..
- 100 militairen krijgen decoratie..
- BESCHOUWING — De molenstenen om Santokhi’s nek (2): De chan…..
- Dc Lewis niet verantwoordelijk voor grondaanvragen..
- ‘Bigi Basi’ (35) opgepakt voor bedreiging ex-vriendin en ba…..
- Regering wil via Staatsbesluit gebouwen verkopen..
- Klimaatcrisis is realiteit..