Nog steeds taboe rond kinderen met speciale hulpvraag

Renate Wartes-Venloo, directeur van de Kennedyschool, constateert dat er in de samenleving nog steeds een taboe bestaat om kinderen met een speciale hulpvraag bij de instelling in te schrijven. Dit leidt ertoe dat de doelgroep thuisgehouden wordt. De directeur pleit voor meer ondersteuning vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) om de mogelijkheden voor verder onderwijs voor deze kinderen te vergroten.
Volgens haar zijn op dit stuk de opties in Suriname nog steeds beperkt. Daarnaast kampt de school met een ernstig tekort aan leerkrachten. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar zijn vier onderwijsgevenden naar het buitenland vertrokken.
Het ministerie van Onderwijs heeft tot nog toe niet ingespeeld op dit probleem. De directeur heeft voor een oplossing een verzoek ingediend bij het RKBO. Wartes-Venloo heeft klassen moeten combineren om de leerlingen toch te kunnen ondersteunen.
Ze wijst ook op het gebrek aan een doorstroombeleid op haar school. Ook zijn de benodigde middelen en begeleiding vaak niet beschikbaar. De directeur zegt dat er desondanks prestatiegericht gewerkt moet worden.
Wartes-Venloo benadrukt dat de doelgroep met de juiste ondersteuning zelfs universitair opgeleid kan worden. “Het is cruciaal om meer kinderen aan te trekken en het taboe dat ouders tegenhoudt om hun kinderen in te schrijven, te doorbreken.”