Nog geen studies over waterstofproject

28/03/2021 18:03 – Ivan Cairo
PARAMARIBO – Voor het waterstofproject dat het Deense HPSG in Suriname wenst op te zetten is nog geen haalbaarheidsstudie verricht. Ook een milieueffectenonderzoek is nog niet gedaan. De ondertekening van een overeenkomst tussen de regering en HPSG vorige week legt de basis voor deze studies, stelt Lúcia Carvalho Andersen, persvoorlichter bij HPSG, op vragen van de Ware Tijd.
“Suriname heeft de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn om de groene elektriciteitscentrale te operationaliseren: zon, wind en water. Dit zijn de belangrijkste grondslagen om de immense mogelijkheden te benutten en een aanvang te maken met de nodige studies”, reageert ze op de vraag of er al een haalbaarheidsstudie is gedaan.
Andersen benadrukt dat de overeenkomst tussen partijen het startpunt is van een grondig proces waarbij zaken stapsgewijs worden aangepakt. “Een milieueffectenonderzoek is natuurlijk een van die stappen en wordt momenteel gepland. De resultaten zullen worden gepubliceerd zodra het proces is afgerond.”
Op 20 maart werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat HPSG ruim 1,2 miljard US dollar gaat investeren in het opzetten van een waterstofplant in Commewijne. Dit wordt het eerste project van de regering-Santokhi/Brunswijk waarbij directe buitenlandse investeringen in Suriname zullen worden gepleegd.
Over de kapitaalsinvestering zegt Andersen dat de regering en HPSG zich nu in de voorbereidingsfase van de gedetailleerde projectie van het energiepark bevinden. Onder meer bevat dit het structureren van de lange termijn duurzame financiering van de investering. Dit houdt in het onderhandelen “en combineren van een scala aan financiële instrumenten van mondiaal erkende financiële instituten die gespecialiseerd zijn in dergelijke grote infrastructurele installaties”.
HPSG heeft ruim voldoende tijd om te plannen, maar er is nog geen tijdstip vastgesteld wanneer met de bouw van de faciliteiten in Commewijne op plantage Breedevoort wordt begonnen. Volgens het schema van het Deense bedrijf moet de groene energiecentrale in 2023 operationeel worden.
Andersen geeft desgevraagd aan dat soortgelijke projecten zoals de bedoeling is in Suriname ook zijn gelanceerd in Ghana en Griekenland. “Maar Suriname moet de eerste van de drie landen worden om de operaties te beginnen, aangezien alle overeenkomsten al zijn getekend. Het is een pioniersproject in de zin dat zonne- en windenergie volledig geïntegreerd zullen worden.”
Met het combineren van natuurlijke hulpbronnen voert HPSG, aldus de woordvoerder, een innovatief systeem uit dat een grote stap verder gaat waarbij het energieoverschot wordt gebruikt om waterstof, schoon water en industriële zuurstof te produceren.
Sinds bekend werd dat HPSG het project in Commewijne gaat opzetten zijn vragen gerezen over Jens Nielsen, topman en oprichter van het bedrijf. Uit mediaberichten blijkt dat ene Jesper Nielsen als topman bij de Danske Bank met ontslag ging vanwege een witwasschandaal. Verondersteld werd dat het bij HPSG om dezelfde persoon zou gaan. Volgens Andersen gaat het om twee verschillende personen en had Nielsen van HPSG geen enkele betrokkenheid bij Danske bank. “Jesper en Nielsen zijn veel voorkomende namen in Denemarken”, aldus de persvoorlichter.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname