Nog geen besluit over Franse scholieren Albina

03/09/2020 16:08 – Gilliamo Orban
Dc Hunswijk (r) met het hoofd van de plaatselijke douane bij de officiële oversteekplaats van Albina. : BIC Marowijne Noordoost  
PARAMARIBO – De Franse en Surinaamse overheid moeten nog een besluit nemen of de ongeveer vijfhonderd scholieren die te Albina en omgeving wonen, maar in Saint-Laurent-du-Maroni onderwijs volgen, de oversteek heen en terug mogen doen. Het nieuwe schooljaar is intussen gestart in Frankrijk en zijn overzeese departementen als Frans-Guyana. Echter, de grensrivier, de Marowijne, is officieel gesloten vanwege de coronacrisis.
“De ouders en kinderen die in SaintLaurent wonen, konden vandaag (woensdag, … red.) met politiebewaking de oversteek doen. Maar ik heb geen opdracht dat scholieren van Albina naar de Franse kant en vice versa mogen”, zegt Clyde Hunswijk, districtscommissarissen Marowijne Noordoost, tegen de Ware Tijd.
Hij geeft aan dat morgen een ministeriële delegatie naar Frans-Guyana gaat om te praten met de Franse regering over onder meer de kwestie van de scholieren. “Pas daarna zal ik vernemen wat er hierover besloten is. Ik wacht dat af”, zegt de burgervader. Mocht de regering hem in deze kwestie vragen om advies, zal hij aanbevelen om de kinderen dagelijks de oversteek te laten doen in samenspraak met de Franse autoriteiten. “We moeten rekening houden met de leerplicht van de kinderen”, beredeneert Hunswijk.
Hij haast zich te zeggen dat de Covid-19- regels hierbij in acht genomen moet worden. Alle instanties zoals het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg dienen daarbij te worden betrokken. Daarnaast moeten de boten die de leerlingen vervoeren, worden geregistreerd en alleen onder toezicht van de justitiële autoriteiten de kinderen transporteren. “Want andere burgers moeten geen misbruik maken van de gelegenheid”, benadrukt de dc.
Een medewerker van de afdeling Openbaar Vervoer op het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) te Albina zegt tegen de Ware Tijd dat de kinderen in kaart zijn gebracht. Hij heeft begrepen dat vanaf volgende week alle leerlingen van Albina en andere gemeenschappen langs de Marowijnerivier aan de Surinaamse zijde de oversteek heen en weer zullen doen. “Ik heb dat ook gehoord, maar die instructies heb ik niet gekregen van de regering”, reageert Hunswijk.
Het gaat volgens de TCT-medewerker om kinderen tussen zes en zeventien jaar. De boothouders zijn verplicht om ontsmettingsmiddelen zoals hand sanitizers en reddingsvesten te hebben. De scholieren mogen niet zonder mond- en neuskap de boot instappen. Omdat de boothouders slechts scholieren mogen vervoeren gaat de controle van zowel de Franse als Surinaamse autoriteiten belangrijk zijn.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname