Het is kort vóór de opening van de Nationale Kunstbeurs 2024. In de entertainmentzaal van Assuria Hermitage High-Rise is het een gezellig geroezemoes van kunstminnende bezoekers, die de start van deze jaarlijkse manifestatie niet willen missen. Michel Brahim, voorzitter van stichting Nationale Kunstbeurs (NK), gaf uitleg over de symboliek en betekenis van het bijna honderd jaar oude schilderij ‘Guernica’ van de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso. “Picasso stond bekend als een apolitieke kunstenaar. De NK is ook apolitiek, maar dat betekent niet dat je geen standpunt mag hebben.”
Tekst en beeld Tascha Aveloo
Brahim stelde dat de Surinaamse middenklasse de afgelopen dertig jaar sterk achteruit is gegaan, dat is ook het geval geweest met de volksgezondheid en het onderwijs. Zo meende Brahim dat kunst in het onderwijs nog steeds geen prioriteit heeft en het belang ervan niet wordt erkend. Hij hoopte dat met de komende inkomsten uit olie en gas komende regeringen de daadkracht zullen hebben om behalve de volksgezondheid, ook kunst in het onderwijs op te nemen. Brahim pleitte verder voor kunsthubs in het hele land waar jongeren alle soorten kunstvormen kunnen beleven en stelde daarbij Marcel Pinas in Moengo als voorbeeld.
“Voor mij is kunst de ultieme manier om mezelf te uiten en ze is ook de ultieme vrijheid, vrij om te creëren”
Meredith Joeroeja
Zulile Blinker droeg twee gedichten voor: ‘Uma’ van Johanna Schouten-Elsenhout en ‘Sranan pramisi’, een eigen geschreven gedicht. Master of ceremony Ferranto Dongor vroeg de aanwezigen om elkaar de vraag te stellen wat kunst voor hen betekent. Blinker had haar antwoord snel klaar: “Kunst is als ademen. Je kan er niet zonder bestaan. Kunst komt van binnenuit. Het zou meer moeten worden gewaardeerd voor wat het is en wat het kan doen”.
Mario Merhai, CEO van Assuria, beloofde dat zijn bedrijf de doelen van NK zal blijven ondersteunen. Hij noemde Tower A en B op het Assuria-complex architectonische kunstwerken die nu zelf ook kunstwerken herbergen.
“We geloven in de kracht van kunst om mensen te inspireren en te verrijken. Daarom willen wij blijven helpen om voor kunstenaars een podium te creëren waar zij hun werken kunnen exposeren.” Enkele studenten van de School voor jong talent Suriname presenteerden daarna de choreografie ‘Moksi aleysi’.
Creatief creërend gevoel
Met tromgeroffel liepen de aanwezigen naar ‘Tower B’ waar 80 procent van de expositie was. Dicht bij de ingang stonden werken van studenten van de Nola Hatterman Art Academy.
In het oog sprongen de werken van Shevangie Boekie. Zij creëert een mythisch beeld met haar werk ‘Fantasy’. Allerlei vormen, krullen en kleurschakeringen van acrylverf en tekentechnieken geven het werk een driedimensionale dimensie.
Dakaya Lenz pakt uit met een serie ‘Creative Unlocking’, geheel abstract in geel, zwart en witte vormen. “Ik had na een rustperiode van meer dan acht maanden eindelijk weer een kwast in handen. Dat gevoel van een kwast over het canvas, was echt weer een herontdekking, een ‘unlocking’ van dat creatieve creërende gevoel. Vandaar dat ik ook die naam voor de serie heb gekozen”, verklaart ze tegenover de Ware Tijd.
David Farina toont in drie schilderijen de schoonheid en kracht van de zwarte vrouw. De kunstwerken van Arthi Abhelak hebben een sterke ‘Zen’-uitstraling van rust en kalmte. Diepgroen, zwevende lotusbloemen en vreemde tekens.
“Voor mij is kunst een wereld vol impressies en kleuren, expressie van emoties en gevoelens die je op doek probeert weer te geven. Het is een soort vrijheid. Voor mij is het meditatie.” De kunstenares benadrukt dat het ook haar bedoeling is om met haar schilderijen mensen tot rust te brengen.
De werken van haar collega Akshita Chotkan zijn intens kleurrijk en stralen duidelijk uit een grote liefde voor de natuur en de rust en schoonheid die deze biedt. Een groot zeeschildpad zwevend in de oceaan, een Bengaalse tijger in water en papegaaien, die op het schilderij te zien zijn. Ook bij Edward Wong Loi Sing spreekt de liefde voor de schoonheid van de natuur boekdelen in zijn schilderijen, variërend van de beeltenis van een tedere orchidee of een vurige gele fayalobi tot een papegaai en rotshaan in een bloeiende podosiri boom.
Kunstzinnig vormgegeven
grafie neemt ook dit jaar een belangrijke plaats in bij de NK met onder anderen Mukesh Sriboekhan en pikant sensuele grafie van Tjark Muringen. Buitengewoon aantrekkelijk zijn de ’s van Sham Ramsoebhag. Hij speelt heel professioneel met licht en schaduwen en creëert daarmee bijzondere beelden.
Simpele alledaagse dingen, zoals een boom tegen de grijze lucht of een oude boot, worden bijzonder kunstzinnig vormgegeven. “Ik ben eigenlijk filmmaker. ’s maken is voor mij een uitlaatklep. Het is minder druk dan filmen op een set. Licht is inderdaad heel belangrijk om die …
- NDP uit teleurstelling over politieoptreden in DNA..
- Surinaamse voetballer Roscello Vlijter pakt eerste prijs op…..
- Voorgesteld energietarief lager dan voorheen..
- NDP noemt politieoptreden in DNA ‘dieptepunt’..
- Nieuw digitaal immigratie- en douaneformulier vereenvoudigt…..
- Bezoek Santo Boma..
- Bouva removed from chamber after frustration over waste col…..
- JRS kiest nieuwe CARICOM en SDG Jeugdambassadeurs voor Suri…..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt: Plaats geen mode…..
- Brugsluiting en verkeersproblemen leiden tot herziening bel…..
- VRI Oppenheimer-schuldeisers aantrekkelijk voor investeerde…..
- Pand met inboedel afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- AWJ produceert publicatie gericht op beleid voor banencreat…..
- Nationale Kunstbeurs 2024 ook met nieuwe kunstenaars..
- Inheemse vrouwen uit Para-Oost versterken toekomst met duur…..
- Bouterse can file clemency request..
- Raghoebarsing wil voorlopig geen leningen voor toekomstige …..
- DAADWERKELIJKE CONTROLE OF KAROEWIWIRI FAYA..
- Man schiet zijn vrouw dood en pleegt suicide..
- Terugblik: Indofair trekt ruim tienduizend bezoekers..
- Man (56) doodt echtgenote (45) en pleegt zelfmoord..