NJSSBOS twijfelt over bedoelingen president Santokhi met studentenwerkgroep

PARAMARIBO — De Nationale Jongeren Scholieren en Studenten Belangenorganisatie Suriname (NJSSBOS) heeft twijfels over de bedoelingen van president Chandrikapersad Santokhi met het instellen van de presidentiële werkgroep ‘Nationaal Studenten Ontwikkeling Coördinatie’. Dat er geen vertegenwoordigers van bestaande studentenbesturen in de werkgroep zijn opgenomen versterkt bij de NJSSBOS de indruk dat het staatshoofd niet van plan is studenten te helpen, maar eerder politiek te spelen met hun belangen. “Het negeren van al bestaande studentenorganisaties en het oprichten van een nieuwe werkgroep zonder hun betrokkenheid zorgt voor verdere verdeeldheid en frustratie onder studenten”, meent de NJSSBOS.

De belangenorganisatie vindt dat de regering de dialoog moet aangaan met alle relevante partijen “en bestaande structuren moet respecteren om effectief beleid te voeren dat aansluit bij de behoeften van studenten”. Aangegeven wordt dat er eerdere gevallen zijn geweest waarin nieuwe structuren werden opgezet zonder samenwerking met al bestaande organisaties. Genoemd wordt onder meer de oprichting van het ‘Jeugd Platform Kabinet President’ in november 2023 dat overlappingen heeft met de taken van de Jeugdraad Suriname. Tussen beide entiteiten heeft er geen afstemming plaatsgevonden.ADVERTISEMENT

“Wanneer komen studenten daadwerkelijk in aanmerking voor de voordelen die hen zijn beloofd?”

De NJSSBOS onthult eerder een petitie te hebben ingediend waarin “alle problemen van studenten duidelijk zijn beschreven”. Enkele daarvan zijn het inschrijfgeld dat steeds wordt verhoogd, de uitblijvende toekenning van percelen aan studenten en de studententoelage van SRD 800 die niet toereikend is. “Desondanks doet de president alsof hij niet op de hoogte is van deze kwesties”, meent de belangenorganisatie. Ze zegt de woordvoerder van Santokhi daarover te hebben gesproken, “maar er heeft geen terugkoppeling plaatsgevonden, waardoor studenten nog steeds in onzekerheid verkeren”. “Als organisatie willen we duidelijkheid! Wanneer komen studenten daadwerkelijk in aanmerking voor de voordelen die hen zijn beloofd?”

Genegeerd door president

Volgens de NJSSBOS zijn de studenten niet tevreden met de SRD 800. Op 28 maart gaf het staatshood het startsein voor de eerste uitbetaling van de ‘Studietoelage voor studenten vanaf 18 jaar’. In plaats van deze “beperkte tegemoetkoming” hebben studenten liever dat inschrijfgelden niet worden verhoogd, “zodat studeren daadwerkelijk betaalbaar blijft”.

De belangenorganisatie stelt dat studenten zich door de aanpak van Santokhi genegeerd voelen door de president. Benadrukt wordt dat het niet de eerste keer is dat dit gevoel onder de doelgroep leeft. Teruggegrepen wordt naar 8 oktober vorig jaar toen de regeringsleider de Anton de Kom Universiteit bezocht. Studenten kregen de gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen als jeugdparticipatie en -beleid. “Echter, meerdere studenten uitten hun teleurstelling over het gebrek aan concrete antwoorden van de president. Ze gaven aan dat hij zich meer als politicus dan als staatsman opstelde en dat hij emotioneel reageerde in plaats van inhoudelijke oplossingen te bieden”, aldus de NJSSBOS.