Nimos-personeel in actie om loonsverhoging

08/12/2020 15:15 – Wilfred Leeuwin

Het personeel van Nimos heeft dinsdag actie gevoerd om een betere waardering. : Wilfred Leeuwin  
PARAMARIBO – Het personeel van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) heeft dinsdag het werk neergelegd. Geëist wordt dat de lonen die gedollariseerd zijn maar in Surinaamse dollar worden uitbetaald, worden opgetrokken naar een volgens hen meer redelijke verhouding met de unificatiekoers.
Gina Griffith, ondervoorzitter van de bond, zegt tegen de Ware Tijd  dat het personeel altijd begrip heeft gehad voor de financiële situatie in het land maar dat de directeur en eerder het stichtingsbestuur er niets aan hebben gedaan de situatie van het personeel te verbeteren. De medewerkers worden al jaren uitbetaald tegen een koers van SRD 4,75 en eisen dat die wordt opgetrokken naar SRD 11. Een tegenvoorstel van de directeur voor SRD 7,45 is resoluut afgewezen.
Directeur Cedric Nelom zegt tegen de Ware Tijd verrast te zijn met de actie die dinsdagochtend is begonnen. Hij wijst erop dat het Nimos wordt gesubsidieerd door de overheid. Al jaren krijgt het instituut slechts een deel van wat is begroot. “Daarmee kan ik geen verhoogde salarissen uitbetalen.” Nelom vindt dat het instituut in een transitieperiode is om op te gaan in de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). Pas dan zou het mogelijk zijn te praten over een nieuwe beloningsstructuur.
Hij staat open om met de bond te praten. “Maar niet onder pressie. We kunnen niet praten als er niet gewerkt wordt”, stelt Nelom. De directeur zegt in contact te zijn met minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke ordening en Milieu en hoopt dat die zo snel als mogelijk, als het kan dinsdag nog, kan bemiddelen. Griffith wijst erop dat het deze houding is van de directeur die de druppel is die de emmer heeft doen overlopen en de werksfeer al geruime tijd heeft laten escaleren. “De directeur praat niet. En als hij dat doet is het weken later met steeds de boodschap dat het niet mogelijk is”, zegt Griffith.
Volgens haar is het mede aan hem te danken dat het Nimos niet krijgt wat het behoort te krijgen. “We zijn een kleine groep van nauwelijks achttien personen. Wanneer de directeur steeds maar genoegen neemt met een klein beetje van wat we echt nodig hebben dan bestaat de indruk dat we al die jaren ook genoeg hebben daaraan”, vindt Griffith. Volgens haar heeft het personeel de afgelopen jaren behoorlijk ingeleverd.
Griffith zegt dat op weg naar het opgaan van het Nimos in de NMA het personeel eist dat er een overgangsregeling komt. “Wanneer we overgaan naar de NMA is dat een ander traject. Nu hebben we niets, zelfs geen secundaire voorzieningen dan slechts ons loon dat niet is zoals is afgesproken. Ook mist Nimos een behoorlijke structuur waarin er duidelijke groeimogelijkheden zijn voor het personeel.” De actie houdt in dat alle afdelingen stilliggen. “Wij gaan pas terug aan het werk wanneer we aandacht krijgen en ons een bevredigend antwoord is gegeven”, aldus Griffith.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname