Nigel Hasselbaink stopt met voetballen

door Marinio Balsemhof
PARAMARIBO — “Ik kijk met veel trots terug op me carrière. Er waren ups en downs, maar gelukkig meer ups. Ik heb veel mooie dingen mee gemaakt en gezien”. Dat zegt de 34-jarige Nigel Hasselbaink, eerste voetballer uit de diaspora die voor Natio uitkwam. De aanvaller maakte deze week op social media zijn afscheid van het betaalde voetbal bekend. Hij gaat de geschiedenis in als de maker van de beslissende goal die Suriname naar haar eerste Gold Cup bezorgde.  

Hasselbaink werd op 21 november 1990 geboren in Amsterdam. Hij is zoon van Raynold Hasselbaink en Irene Britton. Zoals vele voetballers begon het voetballen allemaal op de pleintjes. Op zijn vijfde was hij in zijn vrije tijd ook al te vinden op de pleintjes in Amsterdam.

“Ik koos voor Suriname, omdat ik altijd een hechte band met het land heb gehad”

Carrière
De oud Natio-speler begon zijn clubcarrière bij Neerlandia SLTO amateurclub in Amsterdam-West. Daarna genoot hij een deel van zijn opleiding bij Ajax. Zijn prestaties bleven niet ongemerkt en schopte het zelfs tot de Nederlandse selectie onder zestien jaar.
In 2007 tekende de spits een contract bij aartsrivaal PSV. Hij haalde de hoofdmacht van de topploeg uit Eindhoven echter niet en werd halverwege het seizoen 2009/2010 verhuurd aan Go Ahead Eagles. Bij de ploeg uit Deventer maakte de oud Natio-speler zijn debuut in het betaald voetbal.
Na het seizoen werd zijn contract bij PSV niet verlengd en maakte hij daarna transfervrij de overstap naar Hamilton Academical FC uit de Schotse Premier League. Bij de Schotten wist de aanvaller wel een basisplaats af te dwingen. Met deze club won hij de Schotse beker.
Ondanks deze prestatie verliet hij de ploeg al na een jaar en tekende bij St-Mirren. Hij speelde vervolgens voor St-Johnstone, Excelsior, Kiryats Shmona, Beersheva en Bnei Sahkin.
De oud-Natio speler heeft in zijn loopbaan heel wat mooie momenten gekend. Een van die hoogtepunten was ongetwijfeld toen hij in Schotland de beker won met Hamilton Academical FC en toen hij in Israël top transfer maakte. “Ik was toen de grootste binnenlandse transfer ooit in Israël”, aldus de aanvaller.
Hasselbaink prijst zich gelukkig dat hij niet echt dieptepunten heeft gehad in zijn loopbaan. De aanvaller heeft nooit een blessure gehad. Alleen zijn periode in Griekenland vond hij iets minder, omdat hij in die tijd niet veel speeltijd kreeg.
Natio
Hasselbaink gaat de geschiedenis in als de eerste speler van Surinaamse komaf die voor Natio heeft gespeeld en dat geeft hem nog steeds een erg fijn gevoel. “Het voelt nog steeds goed aan en vereerd”, zegt hij met trots.
Zijn keus is een bewuste geweest. “Ik koos voor Suriname, omdat ik altijd een hechte band met het land heb gehad”, geeft de aanvaller aan, die in 2018 zijn eerste wedstrijd voor Natio speelde. “Ik ben een trotse Surinamer en wij hadden lang ervoor gevochten”. Toen hij een telefoontje kreeg van de toenmalige bondscoach Dean Gorre, die hem vertelde dat die optie er nu was, hoefde hij niet lang na te denken. “Mijn antwoord was gelijk ja!”.
De spits heeft een mooie periode gekend bij Natio. “Mijn debuut voor Surinaamse publiek was heerlijk”, vertelt hij. Daarna werd het steeds mooier voor hem. Hij is er nog steeds trots op dat hij de beslissende goal maakte waardoor Suriname zich voor de eerste keer voor de Gold Cup kwalificeerde. Ook bezorgde het doelpunt tegen Guadeloupe, dat was Surinames eerste zege op de Gold Cup.
Hasselbaink volgt Natio nog steeds op de voet. Hij vindt het nog steeds een mooi project en is blij dat zij er verder mee zijn gegaan. Net als vele Surinamers hoopt hij dat Suriname zich voor het komend Wereldkampioenschap kan plaatsen.
De gestopte voetballer is vader van twee kinderen, Jamaé en Alaia. Zijn zoon lijkt in de voetsporen van zijn vader te treden, want die zit ook in de opleiding van Ajax.