Nieuwe wet moet bijdragen aan visumvrij reizen

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft de conceptwet ‘Paspoorten’ overhandigd gekregen van de werkgroep ‘Regels Houdende Reisdocumenten’. Deze wet is niet alleen bedoeld om duidelijke regels vast te stellen, maar zal ook bijdragen aan het visumvrij reizen naar verschillende landen, zegt minister Somohardjo.
De werkgroep had als opdracht een conceptwet met betrekking tot paspoorten te maken. De bewindsman gaat de wet doornemen en doorgeleiden naar de president van de Republiek Suriname en na overleg naar De Nationale Assemblee ter goedkeuring.
Bharti Kalpoe, voorzitter van de werkgroep, gaf aan dat er momenteel gewerkt wordt met de Resolutie van 26 oktober 2018 no.235/18, waarin de vereisten/regels van het Surinaamse paspoort staan opgenomen. Volgens haar is het gelet op de zwaarwichtigheid van zo’n document van belang, dat er een speciale wet hiervoor komt.
Kalpoe zei dat in de conceptwet er een aantal wijzigingen zijn opgenomen, waaronder aangepaste tarieven, biometrische gegevens, nieuwe geldigheidsduur en dubbele nationaliteit. Zakenpaspoorten komen weg te vallen.
Ze gaf verder aan dat werken aan de conceptwet, vanwege COVID-19 een uitdaging was. “De conceptwet is af, maar we hebben nog een heel traject te doorlopen. In principe is het halve werk al gedaan,” zei de voorzitter van de werkgroep.
De overhandiging heeft op 1 april plaatsgevonden. De werkgroep bestaat uit personen van zowel het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) als het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV).

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald